Informatieavond in Buureton over ontwikkeling AED-netwerk Texel

AED Burgernetwerk Texel houdt dinsdag 3 november vanaf 19.30 uur in de Buureton een algemene informatieavond over het AED-netwerk op Texel.

Volgens bestuurslid Betsie Verhoeven wordt er tijdens de bijeenkomst onder meer gesproken over reanimatie-opleidingen en het bijhouden van de vaardigheden. Het Burgernetwerk loopt volgens Verhoeven op het moment tegen het probleem op aan dat HartslagNu, een landelijke organisatie achter het AED-netwerk, als gevolg van privacy-wetgeving niet de mailadressen van de 313 vrijwilligers kan vrijgeven. De vrijwilligers moesten zich via HartslagNu inschrijven om burgerhulpverlener bij het AED-netwerk op Texel te zijn.

Voor het Texelse netwerk is het volgens Verhoeven daardoor lastig om vrijwilligers aan te geven wanneer zij op herhaling moeten. "'Dat betekent dat er op termijn mensen gaan afvallen omdat ze onvoldoende getraind zijn. Dit jaar hebben pas twee keer zes mensen een bijscholing gehad en dat is te weinig." Het AED Burgernetwerk hoopt het euvel op te lossen door tijdens de informatieavond zelf zoveel mogelijk mailadressen van de aangesloten vrijwilligers te verzamelen. Wat de reanimatie-opleidingen betreft, wordt volgens Verhoeven gedacht aan zogeheten inlooptrainingen op meerdere locaties waarbij aangesloten vrijwilligers kunnen binnenlopen.

Tijdens de informatieavond wordt verder gesproken over de stand van zaken van het AED-netwerk op Texel. Dat staat er op het moment met 64 beschikbare AED's en 313 vrijwilligers (2,11 procent van de bevolking) goed voor. Er wordt ook gesproken over een slimme app die HartslagNu heeft ontwikkeld om zo snel mogelijk in de buurt zijnde vrijwilligers naar een reanimatie te leiden. Frank Riedijk van de veiligheidsregio Noord-Holland Noord vertelt daar meer over. Hij vertelt eveneens meer over de inzet van het AED-netwerk. De informatiebijeenkomst wordt gehouden in de Buureton aan de Beaxtrixlaan in Den Burg.