ZDH verslaat SVO in eilandderby

ZDH heeft zondag in eigen huis in een spannende en drukbezochte derby nipt van SV Oosterend gewonnen. De gasten zochten meteen de aanval en kwamen snel op voorsprong. Die werd na rust op de valreep omgebogen in een 2-1 overwinning voor ZDH.

Vanaf de aftrap was het een echte derby, met veel strijd en fysieke duels. Het soort voetbal waarop de gasten patent lijken te hebben en waarin zij sterk zijn. ZDH wil het graag voetballend oplossen, maar moest meteen mee in het spel van SVO. Na tien minuten veroverde Oosterend de bal uit een ingooi van ZDH en werd Martijn Drijver door Wilco Keijzer de diepte in gestuurd. Drijver sneed naar binnen en verraste Daniël Bakker met een hard schot in de korte hoek: 0-1. ZDH moest in de achtervolging en drong Oosterend met aardig veldspel terug. Gelegenheidskeeper Bart Tuitman kreeg het druk en ranselde de ene bal na de andere uit het doel. Een paar keer moest hij op de lijn worden geassisteerd door zijn verdedigers. Zo werd de gelijkmaker voorkomen. Aan de andere kant moest ZDH beducht zijn voor de counter. Er deden zich meerdere kansen voor, maar de ZDH -aanhang kon steeds opgelucht ademhalen. In de rust verving ZDH-coach Marcel Boone Mike de Bruijn door A-junior Timo Westdorp en besloot tot enkele tactische omzettingen. Vanaf het begin trok ZDH ten aanval en moest Oosterend ver terug. Een schot van oud-prof Sieme Zijm, die na zijn comeback twee weken geleden nu voor het eerst voor eigen publiek speelde, ging voorlangs en Bomas probeerde het met een lob die net over het doel verdween. Na een uur werd Westdorp in het strafschopgebied onderuitgehaald door Wilco Keijzer. Scheidsrechter Mol legde de bal op de stip, Bomas benutte feilloos. Met Kenny Witte als vervanger voor Gijs de Graaf ging ZDH daarna op jacht naar de winnende treffer. Bomas kreeg een goede kans, maar schoot voorlangs. Tien minuten voor tijd viel de winnende treffer. Een verre inworp van Witte belandde bij Zijm, die de bal met een volley over Tuitman heen lepelde. Daarmee was de wedstrijd nog niet af. De rappe Witte leek het duel te beslissen, maar Tuitman redde. Vlak voor tijd leed ZDH slordig balverlies en bracht invaller Rinus Wesselman De Vries in stelling. Hij schoot hard en hoog in, maar keeper Daniël Bakker redde knap. Even later floot arbiter Mol voor het einde van een wedstrijd waarin fel werd gestreden, sportief werd gespeeld en die tot het eind toe spannend bleef. ''Reclame voor het Texelse voetbal'', zei een toeschouwer. Het ooilam, nakomeling van een kampioensram en gefokt door voorzitter Nico van Heerwaarden, werd gewonnen door Gerard Bakker (broer Louis had zijn lot)