Muzikanten Neil Carlsson, Eline Jongejan, Gerhard Smeenk en Ed van Bommel.
Muzikanten Neil Carlsson, Eline Jongejan, Gerhard Smeenk en Ed van Bommel. Foto: Gerard Timmerman

Back Together Tour

Een jaar of 25 geleden volgden Ed van Bommel en Neil Carlsson dezelfde muziekworkshop. Het klikte, maar ze raakten elkaar uit het oog. Via Facebook vonden ze elkaar, zondagmiddag 25 oktober vieren ze hun muzikale hereniging in het Eierlandsche Huis.

Dat doen ze met de Back Together Tour, samen met violist Gerhard Smeenk, met wie Van Bommel al jaren samen speelt, en zangeres Eline Jongejan. Het genre omvat blues, ballads, rock, folk en improvisatie, een tikje melancholisch, eigen nummers en covers. Het afgelopend weekend was Carlsson, die eigenlijk Karel Neelis heet en uit de buurt van Rotterdam komt, op Texel om met dit gelegenheidsgezelschap te repeteren. ''Ik hou van fijne muziek, ik ben meer een tonenmaker. Het gaat me niet om de hoeveelheid tonen, maar om de klankkleur en de dissonantie. Ik ben beïnvloed door Engelse folkzangers, zoals Donovan. '' Hij volgde ooit een workshop van de Stichting Volksmuziek Nederland. Van Bommel, die ook meedeed: ''Neil speelde een stijl die ook mij goed lag. We bleken veel gemeenschappelijk te hebben. Melancholische muziek, zoals singer songwriter Alan Taylor, van wie we zondag ook muziek spelen. We zijn elkaar uit het oog verloren, maar op Facebook ontdekte ik Neil weer. Ik vroeg of hij zin had om samen het podium op te gaan. We spraken af dat we elk liedjes zouden inbrengen. We zouden ook beiden wat solo doen. Snel kwam ik er achter dat er wat miste. Eerst vroeg ik Gerhard erbij op viool en daarna dacht ik aan een hele ritmesectie. Van dat idee was ik vrij snel weer afgestapt, het wordt minder bombastisch, een klein sfeervol, intiem optreden.'' Belangrijk aandeel in de zang heeft Eline Jongejan, zangeres en soliste bij Popkoor Texel en Vocal Attraction. Ze zingt backing-vocals en solo. Eline: ''Hier word ik helemaal blij van, lekker samen muziek maken.'' Haar stem combineert mooi met het lage geluid Van Bommel. De Cocksdorper, net als Carlsson 64 jaar: ''Wij zijn heel blij met zo'n jonge blom in ons midden.'' De middag, die gratis toegankelijk is, begint om 14.00 uur. Niet alleen muziek, ook poëzie en ''Sigarbox Henri'' demonstreert zijn gitaren die hij heeft gemaakt van sigarenkisten. Hij speelt onder meer een bluesje met een vriend van Van Bommel, afkomstig uit Den Haag.


Onderzoek naar

Textielindustrie

Studenten van de master Fashion Matters van het Sandberg Instituut Amsterdam brachten vorige week een bezoek aan Texel, om onderzoek te doen naar nieuwe materialen, visies en productiemethoden die hun toepassing kunnen vinden binnen de textielindustrie. Zij presenteerden hun resultaten zaterdag in Kaap Skil. De resultaten varieerden van een 3D geprinte armband van oesterpulp tot een installatie om zelf een windmolen te worden en energie over te dragen. Jury beoordeelde op 'Texel-, technology-, en Fashion Matters', oftewel relevantie met het eiland, toepassing nieuwe technieken, en mode/esthetiek. Dit kwam het beste tot uiting bij Timna Weber, met haar onderzoek naar mogelijkheden van materialen uit lokale bronnen, zoals algen, wieren en kwallen.