Marcel Boone en Nico Kremer, twee sportieve rivalen.
Marcel Boone en Nico Kremer, twee sportieve rivalen. Foto: Job Schepers

Eindelijk eilandderby!

Ze moesten er even op wachten, maar komende zondag is het zover. Voor het eerst sinds 2009 kruisen ZDH en SVO de degens voor een competitiewedstrijd in de vijfde klasse in Den Hoorn. ZDH is favoriet, maar SVO geeft zich niet zo maar gewonnen.

We blikken vooruit met Nico Kremer, assistent-trainer van SVO en Marcel Boone (trainer ZDH) op het veld van de Zwaluwen. De sfeer is gemoedelijk. Zoals het een eilandderby betaamd kennen de twee elkaar, ze waren jaren collega's. "Dat maakt een derby ook zo bijzonder. Heel veel jongens kennen elkaar. Dit is een wedstrijd op zich en staat eigenlijk los van de competitie. De jongens winnen liever deze wedstrijd, dan de wedstrijd tegen AGSV, die één van onze grootste concurrenten in de competitie is". vertelt Boone. Kremer valt hem direct bij: "Het leeft enorm. De jongens willen deze wedstrijd niet missen hoor. Er werd al heel fel getraind deze week, niet dat er normaal niet goed getraind wordt natuurlijk." Tekenend voor de manier waarop het leeft is ZDH-speler Gijs de Graaf. "Hij heeft enkele tijd geleden een liesblessure opgelopen en zo veel mogelijk rust genomen om komende zondag maar te kunnen spelen. Ik zei wel dat hij minuten gemaakt moest hebben voor ik hem op zou stellen. Vorige week heeft hij een half uur gespeeld en hij zei dat hij nergens last van had", vertelt Marcel. De trainers van beide teams kijken vol spanning uit naar zondag. "Ik hoop dat de jongens er vol in klappen, maar wel hun koppie er bij houden", stelt Nico. "Precies, een mooie sportieve derby moet het worden, hopelijk komt er veel publiek", vervolgt Marcel. Sinds 1997 (vanaf toen werden statistieken bijgehouden) speelden de teams 28 keer tegen elkaar. Twaalf keer was ZDH de sterkste, acht maal won SVO en acht keer eindigden de wedstrijden in een gelijkspel. In de laatste officiële ontmoeting werd het 2-2. "Je moet reëel zijn. ZDH is favoriet, maar we gaan er vol voor. Je moet ook een beetje geluk hebben. Er zijn vier teams, waaronder ZDH die strijden om de eerste vier plekken. De rest van de teams maakt de invulling daaronder uit. Als het heel positief loopt, geen blessures en topvorm, kunnen wij voor die vijfde plek gaan. We hebben dit jaar pas één wedstrijd gehad dat we er echt niet aan te pas kwamen. Ons voetballend vermogen wordt wel eens onderschat", legt de SVO-trainer uit. "Ik heb de jongens al verteld dat dit de lastigste wedstrijd van het seizoen wordt. SVO heeft een stug team en er spelen andere belangen mee bij een derby", verzekert Boone.

Het verschil lijkt groot: Waar ZDH uit de vierde klasse degradeerde, stroomde SVO juist van onderuit in. Toch hebben de clubs overeenkomsten: het inpassen van jeugd. "We hebben al regelmatig jongens uit het A-elftal gebruikt. Er komt een mooie lichting aan", vertelt Boone. "Wij hebben sowieso een jong team. Voetballend zijn ze erg goed, fysiek komen ze nog wel eens wat tekort. Maar dat is logisch en dat komt vanzelf", is Nico van mening. Natuurlijk vragen we de trainers ook om een voorspelling te doen. "Ik zeg 3-1 voor ons, maar het zal erg lastig worden", stelt Marcel vast. Nico is voorzichtiger. "We gaan het ze zo moeilijk mogelijk maken. Ik hoop dat we 0-1 winnen." Zondag om 14.00 uur is het zo ver. Blijven de punten in Den Hoorn, of gaan ze mee naar Oosterend?