René de Lange voor de gebrandschilderde ramen in het Polderhuis
René de Lange voor de gebrandschilderde ramen in het Polderhuis Foto: Job Schepers

"Gefeliciteerd met je nieuwe stek"

"Aldus de clou van de mooie anekdote die Hans Eelman vertelde tijdens de rondgang vorige week door het Polderhuis. Zie de column rechtsonder op deze pagina, een prachtverhaal" aldus René de Lange

Afgelopen week zag René de Lange, eigenaar van Langeveld en de Rooy, een droom in vervulling gaan. Het complete bedrijf neemt haar intrek in het Polderhuis aan de Vismarkt in Den Burg. "Het maakt ons toegankelijker. Mensen die naar de markt gaan, kunnen zo even binnenlopen. En dat is van oudsher de kracht van een lokale krant. Tijdens een rondgang door het pand zag ik een oude kluis, een Lips, uit de tijd van de Boerenleenbank. Meteen had ik een deja-vu met mijn eigen jeugd. Mijn vader stichtte kort na de Tweede Wereldoorlog een bank in Volendam en daar waren de kluizen ook van het merk Lips. Toen hij een keer de kluisdeur (van drie ton) sloot, kwam zijn duim er tussen. Deze zwol op tot vijf keer het normale formaat en was "buiten gebruik". Mijn moeder heeft maanden de knoopjes van zijn overhemd en broek moeten vastmaken."

René is positief gestemd over de toekomst van de Texelse Courant. "Dan gaat het niet alleen om de krant zelf, maar ook om internet en sociale media. Uit onderzoek blijkt dat negentig procent van de Texelaars zijn of haar informatie haalt uit de Texelse Courant. Ik geloof dat de papieren uitgave belangrijk zal blijven, maar online speelt natuurlijk een steeds grotere rol. We lopen daarin voorop. We hebben met onze website, Facebookpagina en Twitter het grootste bereik op het eiland. We zijn constant bezig om te kijken naar wat er nog beter kan."

Langeveld en de Rooy is constant bezig om bij te blijven in de ontwikkelingen op mediagebied en mede daarom heeft de directeur besloten zijn termijn als bestuurslid van de NNP (organisatie van lokale nieuwsmedia) met drie jaar te verlengen. "Ik zou eigenlijk stoppen, omdat ik vond dat na negen jaar de glans er een beetje af gaat. Bovendien heb ik co-ouderschap over mijn twee dochters en wil ik daar mijn energie in steken. De NNP zag mij graag blijven en daarom hebben we gezocht naar een oplossing. Twee van de zes vergaderingen vinden nu op Texel plaats. In de mooiste vergaderzaal die je je kunt wensen."

René heeft met het pand grootse plannen. "Ik wil de dienstwoning ook terugbrengen in de oorspronkelijk vorm. En alsof het zo moet zijn, hoor ik afgelopen zaterdag dat de zoon van een zwager volgende jaar afstudeert als ontwerper en een voorliefde heeft voor de stijl van de Amsterdamse School. Een ideaal afstudeerproject lijkt mij. En ik ben al benaderd of er getrouwd mag worden in het Polderhuis en ook dat is weer leuk. Kortom, ideeën genoeg." De Volendammer, sinds 1997 met ziel en zaligheid verbonden aan de krant, bruist nog van de ambitie. "Een nieuwe locatie, het mooiste pand van Texel. Ik ben er enorm trots op dat het gelukt is. Maar het is geen reden om achterover te leunen. We moeten kritisch op onszelf blijven en bijvoorbeeld minder afhankelijk worden van Hosanna-persberichten. Een persbericht waarin met trots wordt gesteld dat Texel het zo goed doet op het gebied van alcoholwetgeving, terwijl als je het onderzoek opvraagt blijkt dat zeventig procent zich niet aan de regels houdt. Dan moet je kritisch zijn, de luis in de pels. Ook moet je zaken bespreekbaar maken, zoals de blog over drugsgebruik de politiek op scherp zette. Dat is onze taak."