Francine Giskes met het beeld van de bultrug die ze woensdag bij haar afscheid kreeg.
Francine Giskes met het beeld van de bultrug die ze woensdag bij haar afscheid kreeg. Foto: Jeroen van Hattum

Bultrug blijft Francine Giskes achtervolgen

Ze had het druk als burgemeester, maar tegelijkertijd was ze er ook voor haar familie aan de overkant. Het was één van de vele verhalen die woensdagmiddag voorbij kwamen tijdens het afscheid van Francine Giskes als burgemeester van Texel.

"Je hebt ons ondanks alle drukte nooit in de steek gelaten bij de zorg voor onze vader", vertelde zus Marieke Giskes tijdens de buitengewone raadsvergadering waarin Giskes afscheid nam. Zus Marieke verhaalde hoe Giskes bij noodoproepen direct klaar stond om in actie te komen en een keer de tijd vond om meerdere keren met een kast van en naar e Ikea te gaan. "Je moet werk en privé gescheiden zien te houden, maar jij hebt ze allebei voor 100 procent ingevuld." Hun vader, inmiddels overleden, was zes jaar geleden aanwezig bij haar installatie als burgemeester van Texel. "Hij was trots op je."

Giskes kreeg van meerdere kanten lof toegezwaaid. Koen Schuilling, burgemeester van Den Helder, had een indrukwekkende toespraak waarin hij zich verplaatste in koning Willem-Alexander bij de beëdiging van Giskes tot lid van de Algemene Rekenkamer een paar dagen geleden. Schuiling beschreef Giskes vanuit die rol als iemand die zich dienstbaar opstelde voor de mensen om wie ze gaf. "Maar ze koesterde ook haar kwetsbaarheid, dat deelde ze niet met iedereen." Volgens Schuiling was ze op haar manier effectief in wat ze deed. "Je hoeft op een winderig eiland niet op orkaankracht te tetteren om je doel te bereiken."

Albert de Hoop, burgemeester van Ameland, prees Giskes voor de verbindende rol die ze had gespeeld om de samenwerking tussen de Waddeneilanden in de benen te houden. Toen Giskes zes jaar geleden aantrad, waren de verhoudingen verstoord en stond Texel op het punt volledig uit de samenwerking te stappen. Sinds vorig jaar doet Texel weer volwaardig mee aan de samenwerking met de andere eilanden. De Hoop: 'Francine hield het gesprek op gang, door haar zijn we beter geworden." De Hoop maakte er geen geheim van dat hij en Giskes ook minder leuke gesprekken met elkaar hadden, maar dat had een goede onderlinge verstandhouding niet in de weg gestaan.

Raadslid Alfred Schaatsenberg noemde Giskes een slimme vrouw met dossierkennis. "Maar soms ook rechtlijnig en moeilijk van haar standpunt te krijgen." Schaatsenberg betitelde de komst van alcoholvrije nieuwjaarsrecepties op het gemeentehuis met een knipoog als "drooglegging", maar vond dat Giskes er wel consequent in was. Raadslid Henk Jonker liet namens Texel 2010 weten dat er binnen die partij divers over Giskes werd gedacht, maar hij noemde haar toch een bekwaam bestuurder.

De bultrug die op 12 december 2012 op de Razende Bol aanspoelde en alle heisa die daar achteraan kwam, werd meerdere keren genoemd als meest opmerkelijke moment uit het burgemeesterschap van Giskes. Het inspireerde raad, college en ambtelijk apparaat om kunstenaar René Smeets een beeld van een bultrug voor de burgemeester te laten maken.

Loco-burgemeester Hennie Huisman gaf alvast een schets van hoe er in de toekomst over Giskes zal worden gedacht. "Over het een half jaar klinkt het dat die Giskes toch nog niet zo slecht was. Over een jaar vragen mensen zich af hoe Giskes over een onderwerp zou denken. En over twee jaar zul je mensen horen zeggen dat we die oude burgemeester nog hadden moeten hebben, want die was goed."