Reynier de Graaff.
Reynier de Graaff.

De Graaff: gentleman van nature

Een gentleman-gastheer tussen de leden en de gasten van de golfbaan.

Zo omschreef Martin Warnaar, oud-directeur van vakantiepark De Krim, de vorige week overleden Reynier de Graaff eind 2009 bij zijn afscheid van de golfbaan. Warnaar haalde De Graaff in 1995 naar Texel als eerste baanmanager van golfbaan De Texelse die destijds nog in wording was. De twee waren elkaar een keer tegengekomen bij het golfen en Warnaar maakte graag gebruik van de kennis van De Graaff die een enthousiast golfer was. Het leidde ertoe dat De Graaff en zijn vrouw Margreet, beide fervente Texelgangers, naar Texel verhuisden en dat De Graaff baanmanager werd bij de nieuwe golfbaan die in 1997 officieel door Guus Hiddink werd geopend. Het schildersbedrijf dat hij destijds in Apeldoorn had, werd verkocht.

De Graaff was een goed gastheer die het leden en gasten van de golfbaan graag naar de zin maakte. Niet elke Texelaar zag de komst van de golfbaan in het begin zitten, maar dat veranderde van lieverlee. Onder andere De Graaff zorgde voor een goede verstandhouding met de diverse partijen. Zelf sloeg hij ook graag een balletje op de toen nog negen holes tellende golfbaan bij De Cocksdorp, maar het werk liet dat niet altijd toe. In een interview in de krant bij zijn vertrek als baanmanager vertelde hij soms 70 tot 80 uur per week voor de golfbaan bezig te zijn. Zijn afscheid eind 2009 was passend. De Graaff werd benoemd tot ambassadeur van de golfbaan, tot Lid van Verdienste en hij kreeg van zijn medewerkers een Certificaat van Waardering voor al zijn inzet. Zij maaiden bij zijn afscheid ook zijn naam op een van de greens met daarbij groot het woord 'bedankt'.

De Graaff was lid van de Lions Club en hij zette zich in voor Staatsbosbeheer op Texel. Daar begon hij aanvankelijk als vrijwilliger, maar hij werd al snel coördinator van de vrijwilligers. Hij coördineerde ook de groepen die SBB soms een handje meehielpen bij het onderhoud van de terreinen. De Graaff nam anderen graag mee het veld in om te vertellen over de Texelse natuur waar hij eveneens van kon genieten. Reynier de Graaf, die ziek was, overleed op 66-jarige leeftijd.