Krant zat vrijwel altijd in centrum

Op een paar jaar na heeft de Texelse Courant sinds 1887 altijd in het centrum van Den Burg gezeten.

De eerste plek was Parkstraat 7 (waar nu Oosterhof zit) in de voormalige Franse school. Daar begonnen Willem Langeveld en Adriaan de Rooy op 15 september 1887 onder de naam Langeveld & de Rooij met het uitgeven en drukken van de Texelse Courant. Het pand Parkstraat 7 bleef in gebruik tot in de jaren zestig, totdat het pand werd gesloopt. Onder andere Jan de Waal, Arie Breet en Harry de Graaf waren er actief.

De redactie zat aanvankelijk op de begane grond bij de drukpersen, maar verdween naar zolder na de aanschaf van een nieuwe snijmachine. In 1932 deed het pand Parkstraat 10 (waarin jarenlang de kantoorvakhandel was gevestigd) zijn intrede bij Langeveld & de Rooij. Gijs en Johan Duinker, de toenmalige eigenaars van de Texelse Courant, kochten dat pand destijds van hun voorganger Jacob Kooiman. Het werd de plek waar onder meer de winkel en de fotohandel van Langeveld & de Rooij werden gehuisvest. Begin jaren zeventig werd achter Parkstraat 10 aan de Warmoesstraat een nieuwe drukkerij voor Langeveld & de Rooij gebouwd (de plek waar tegenwoordig het belastingadvieskantoor van Gerard Veeger zit). Parkstraat 7 werd aan de gemeente verkocht en gesloopt. Het gehele bedrijf en de krant waren daardoor in de jaren zeventig en tachtig op één plek in het centrum gecentreerd. In die jaren was het gebruikelijk om aan de Warmoesstraat bij de drukkerij naar binnen te lopen en via een smalle doorgang aan de zijkant door te steken naar de redactie. Deze situatie bleef totdat Langeveld & de Rooij in 1996 het pand van Sjef Brügemann aan de Spinbaan in Den Burg kocht. Het bedrijf groeide in die jaren uit zijn jasje en zocht meer ruimte. Uitgeverij en drukkerij vertrokken uit het centrum, maar de redactie van de krant bleef in de Warmoesstraat. De voormalige drukkerij werd in 1997 omgebouwd tot redactiekantoor waar iedereen kon binnenwandelen.

In 2008 viel het besluit de redactie ook naar de Spinbaan te verhuizen. Op 23 januari 2009 verliet de redactie het centrum van Den Burg, waarna het gehele bedrijf aan de Spinbaan was gehuisvest. Aan deze situatie komt over een tijdje verandering als de Texelse Courant weer terugkeert in het centrum van Den Burg, deze keer in het Polderhuis. Saillant detail: in 1994 was Langeveld & de Rooij ook al op zoek naar ruimte om uit te breiden en een locatie die toen op het oog was om te huren was: het Polderhuis. Dat ging toen echter niet door omdat makelaardij Eelman & Van Heerwaarden het pand kocht. Binnenkort komt het alsnog tot huisvesting van de Texelse Courant in het karakteristieke gebouw aan de Vismarkt.