Texelse Courant gaat naar het Polderhuis

De Texelse Courant verhuist naar het Polderhuis aan de Vismarkt in Den Burg. Hiermee keert de krant fysiek terug in het hart van de samenleving.

"Met de verhuizing naar het centrum van Den Burg gaat een langgekoesterde wens in vervulling", stelt eigenaar René de Lange."Het Polderhuis krijgt de bestemming die recht doet aan de statuur van het pand, een pand waar ik trouwens al jaren naar 'lonkte'. Nu kwam het opeens binnen bereik. Het past gewoon honderd procent: de redactie zit dichter op het nieuws, men loopt makkelijker even binnen en hiermee blijft een stukje cultureel erfgoed behouden."

Een nieuwe mijlpaal in de lange historie van de Texelse Courant, die verschijnt sinds 15 september 1887, dus al ruim 125 jaar. De langste tijd zat de krant in het centrum van Den Burg, na de overname van de drukkerij van Sjef BrĂ¼gemann verhuisde een deel van het bedrijf naar de Spinbaan. Halverwege de jaren negentig, toen het waterschap naar Oudeschild ging, zag het er even naar uit dat de Texelse Courant en/of Historische Vereniging, in het Polderhuis zou komen. Het pand kwam te koop en het toenmalige college was bereid het te kopen, om het door te verhuren. Maar de koop ketste af, het werd een makelaardij. De redactie bleef in de Warmoesstraat en werd na een ingrijpende verbouwing van het kantoor aan de Spinbaan in 2009 weer bij de rest van het bedrijf gevoegd. Nu het Polderhuis, dat alweer een aantal jaar leeg staat, kon worden aangekocht, gaat een langgekoesterde wens alsnog in vervulling en keert de krant terug naar het hart van Texel. De verhuizing zal op zeer korte termijn zijn beslag krijgen. De krantenuitgifte voor de bezorgers zal daarentegen aan de Spinbaan blijven plaatsvinden.

Het Polderhuis, gebouwd in de jaren dertig, kent een bijzondere geschiedenis. Eerste gebruiker was de Boerenleenbank. In 1961 stak de bank, inmiddels Raifeissen-Boerenleenbank, over van de Vismarkt naar de huidige locatie aan de Groeneplaats. Daarna was het Polderhuis lange tijd het kantoor van Waterschap Texel. Dit is gevormd uit zes kleinere waterschappen, waarvan de belangrijkste waren de Dertig Gemeenschappelijke Polders, Eierland, samen 9000 hectare. De andere vier polders waren de Prins Hendrikpolder, Burger Nieuwland, Hoornder Nieuwland en De Kuil, en Waalenburg. Waterschap Texel bestond tot 1994 en ging daarna op in Hollands Kroon. De bekendmaking zondagavond op de website van de Texelse Courant leverde veel positieve reacties op. Oud-redacteur Hans Oosterhof: ''Erg goed: de redactie terug in Den Burg-centrum. En ook een pand dat past bij de statuur van de enige echte krant die Texel rijk is. Nu het raadhuis nog.'' Mark de Waard: ''Midden in Den Burg, daar hoort de Texelaar.'' Iris van den Burgh: ''Goed nieuws. Gefeliciteerd! En goed voor het pand!'' Waddenlodge: ''Top, gefeliciteerd. Goede krant op een mooie plek.'' Robert Hartman: ''Echt gaaf!! Goede beslissing. Vasthouden aan cultuurgoed, gebeurt vaak te weinig tegenwoordig.''

In de krant van vrijdag meer over de verhuizing van de Texelse Courant.