De langste route van BORT
De langste route van BORT Foto: Job Schepers

Wie is de sterkste?

Twaalf kilometer, dertig obstakels en ruim vierhonderd deelnemers. De Beach Obstacle Run die komende zondag op het programma staat tussen paal 21 en paal 17 bij De Koog belooft een spektakel te worden.

De organisatie van het evenement ligt, hoe kan het ook bijna anders, in handen van Morten Eschweiler. Een tikkeltje nerveus, maar met enorm veel enthousiasme kijkt hij uit naar de slijtageslag. "Er zitten prachtige obstakels tussen. De hoogste is wel vijf meter, opgebouwd uit zeecontainers. Deelnemers zullen veel met de neus in het zand kruipen. Voor mij is een enkele strobaal geen hindernis. Niets ten nadele van vergelijkbare evenementen elders in het land, maar die zijn zo gemaakt dat iedereen de wedstrijd kan voltooien. Dit wordt een zware dobber", lacht Eschweiler. In het parcours veel strand, bos en duin. "Er wordt wel eens geklaagd over ze, maar gemeente en Staatsbosbeheer hebben geweldig meegewerkt. We gaan door het Nationaal Park en daar zijn regels aan verbonden. In goed overleg kunnen we de mooiste plekjes gebruiken. Ze hebben meegedacht over de route, dat is heel fijn. Over de hindernissen wil hij nog niet teveel verklappen, dat moet een verrassing blijven. "Als gezegd, het wordt een uitdaging. Onderweg zitten er niet heel veel waterelementen in. Dat is een bewuste keuze, het is oktober en je moet aan de gezondheid van de deelnemers denken. Het water komt dus pas aan het einde. Met name aan de finish bij camping Kogerstrand wacht spektakel", zegt hij geheimzinnig. Het idee ontstond na gesprekken met Sandor Mantje die direct razend enthousiast was. "Zonder hem was het allemaal niet gelukt. Niet alleen door dat hij de kleding sponsort. Ook door zijn advies. Ik ben hem veel dank verschuldigd. Dat geldt ook voor Marcel Bakker die in de opbouw met zijn shovel heel belangrijk is, hetzelfde geldt voor Dennis Weijers en Aron Blaauboer van de bouwploeg. De opbouw begint morgen al, dan moet zondag alles gaan lukken." Voor het publiek raadt Morten alle paviljoens langs de route en de start-finish bij Kogerstrand aan. "We hebben ervoor gezorgd dat daar genoeg te zien is." De deelnemers starten vanaf 10.30 uur in verschillende vakken (bestaande uit vijftig tot zestig deelnemers). "Zo ontstaan er geen wachtrijen voor de obstakels. Iedereen is ingedeeld naar zijn kunnen."


Vrijwilligers

De organisatie van de Beach Obstacle Run is nog op zoek naar vrijwilligers om te assisteren bij de hindernissen. "Op zich moet het lukken, maar een aantal erbij is heel fijn. Bovendien sta je direct op een prachtige plek om de Beach Obstacle Run mee te krijgen", stelt Morten Eschweiler. Opgeven kan via info@beachobstaclerun.nl.