"Uitgaan van

groeimodel"

"De haven van Oudeschild is belangrijk. We moeten een levendige en goede haven neerzetten. Ik stel voor om van groeimodel uit te gaan: een interne zelfstandiging die uiteindelijk kan leiden tot een daadwerkelijke zelfstandiging", spreekt Astrid van de Wetering tijdens de commissievergadering van dinsdag.

De fractievoorzitter van D66 gaf aan gerustgesteld te zijn door de woorden van Jook Nauta (Stichting Waddenhaven Texel) en Michel Gregoire (TOP). "Het advies van Decisio (zie pagina 1 red.) biedt geen aanknopingspunten voor de conclusie dat er geen externe partijen zouden zijn die de haven -in welke samenwerkingsvorm dan ook- kunnen beheren en exploiteren", stelt TOP. Jaap Broer, die namens Decisio was aangeschoven benadrukt dat de interne verzelfstandiging geen eindpunt is. "Interne verzelfstandiging is geen eindmodel, maar een opmaat naar meer. Het kan zo zijn dat de raad heeft aangegeven dat er geen onderzoek gedaan hoefde te worden naar een interne verzelfstandiging, maar wij zijn een onafhankelijk bureau. Als wij denken dat het wel een goed idee is, onderzoeken we dat", sprak Broer. Decisio ziet een samenwerking met de NIOZ-haven als een model voor de toekomst. Ook wordt er gesproken met Port Den Helder, deze geven zelf aan hier op het moment nog niet klaar voor te zijn. "Wat voor eisen zou je moeten stellen aan een exploitant? Volgens ons moet hij afstand hebben van de gebruikers, maar met kennis van de branche. Er zijn verschillende belangen op de haven, met de daarbij behorende conflicten. Wij streven dus naar een onafhankelijke exploitant", sprak Broer. "Vanuit de Stichting Havenbelangen Oudeschild hebben de visserij-organisaties en Waddenhaven geen ambitie om zelfstandig exploitant van de haven te worden, maar uitsluitend belangstelling om bestuurlijk betrokken te zijn, samen te werken en/of te participeren", gaf Nauta de mening van zijn stichting weer. Op 21 oktober staat het onderwerp op de agenda van de gemeenteraad.


Motorrit

Alle motorrijders van het eiland zijn zondag 11 oktober welkom voor de jaarlijkse rit over het eiland. Er wordt om 14.00 uur verzameld op het parkeerterrein bij Garage Grisnigt aan de Bernhardlaan. Deelname is gratis. Na de rit wordt op eigen kosten koffie en taart genuttigd op de eindlocatie. Voor meer informatie: Harry Bakker, tel.06-29568896.