Extra zendmasten KPN op Texel niet rendabel

Plaatsing van extra zendmasten op Texel om het GSM-netwerk te verbeteren heeft weinig zin. Dat heeft KPN laten weten in een gesprek met de gemeente.

De gemeente had KPN uitgenodigd voor een gesprek naar aanleiding van vragen uit de samenleving over mobiele telefonie en internet. De dekking laat op sommige plekken nog wel eens te wensen over. Texel 2010 drong er eind augustus via een brief bij het college op aan om het eiland mobielvriendelijk te maken, zodat er overal kan worden gebeld. Dat was onder meer om te voorkomen dat mensen bij een calamiteit geen contact met de hulpdiensten kunnen krijgen. KPN liet, volgens een raadsinformatiebrief aan raadsleden en commissieleden, tijdens het gesprek weten dat er wordt gestreefd naar een goed bereik, maar dat er ook grenzen aan de mogelijkheden zitten. Dan gaat het onder meer om de plaatsing van extra zendmasten. Volgens KPN, de grootste aanbieder van telefonie op het eiland, is met de aanleg van een extra zendmast zo'n €350.000,- gemoeid en dat is volgens de organisatie niet rendabel te krijgen. Daarnaast ontstaan volgens KPN op veel plaatsen 'schaduwplekken' in de mobiele dekking door de aanwezigheid van duinen. Ook met extra masten kan volgens KPN daardoor de dekking niet worden gegarandeerd. De maatschappij gaf als alternatief het advies bij strandpaviljoens extra wifi-cellen te plaatsen, zodat daar een beter internetbereik ontstaat waarmee kan worden gebeld. Het strand langs de Noordzee kent plekken waar het bereik van de telefoon niet goed is.

Wat breedband betreft, telt Texel volgens de raadsinformatiebrief circa 9200 adressen waar via KPN een internetsnelheid van meer dan 40 Mbps (megabit per seconden) kan worden afgenomen. Zo'n 1200 adressen kunnen geen gebruik maken van deze mogelijkheid. KPN liet weten de helft van deze 1200 adressen in 2017 te laten voldoen aan de Europese norm van 30 Mbps. Daarvoor worden de dekking en de mogelijkheden van het netwerk verder uitgebreid. KPN heeft de ambitie in de dorpen vanaf medio 2017 een snelheid van meer dan 100 Mbps aan te bieden. Het bedrijf verwacht daarmee de komende jaren aan de behoefte te kunnen voldoen. De gemeente heeft bij KPN het verzoek gedaan ook bij opstappunten van het openbaar vervoer voor een goede internetverbinding te zorgen.

Voor circa 600 adressen op het eiland waar onvoldoende internetsnelheid via de breedband kan worden geleverd, denkt KPN volgens de brief na over mobiele oplossingen. Op dit moment vindt er een proef plaats in de gemeente Loppersum (Groningen) met vaste 4G-aansluitingen thuis. Er wordt bekeken wat de effecten zijn om dit grootschaliger in buitengebieden uit te rollen. De gemeente heeft aangegeven dat Texel zich uitstekend leent voor dergelijke pilots. Volgens de gemeente is die wens ook bekend bij KPN. Dan gaat het niet om vakantieparken, daarvoor heeft KPN aparte trajecten lopen. KPN is ook in gesprek met de Stichting Glasvezel Texel om te zien hoe de breedbandsituatie voor internet op Texel te verbeteren is. Beide organisaties bekijken hoe ze elkaar kunnen versterken.