Stijging in gebruik Texelhopperbusjes

Het gebruik van de kleine busjes van de Texelhopper is in augustus licht gestegen ten opzichte van juli. Het gebruik van lijn 28 daalde fors.

Dat valt op te maken uit de vervoercijfers van augustus die de Texelhopper recent publiceerde. In totaal maakten in augustus 20.876 mensen gebruik van lijn 28 en dat was 9,3 procent minder dan in juli. Toen reisden 23.014 mensen met lijn 28. De reizigersaantallen van lijn 28 zijn gebaseerd op het aantal in de bus gescande tickets en worden bij de Texelhopper voorlopige aantallen genoemd. Het definitieve aantal wordt bepaald op basis van het aantal verkochte tickets.

Met de kleine busjes werden in augustus 11.084 mensen vervoerd, 0,4 procent meer dan in in juli (11.037 mensen). In augustus werden gemiddeld 358 reizigers met de Texelhopperbusjes vervoerd, in juli ging het om gemiddeld 356 mensen per dag. In totaal werden in augustus 6847 ritten gemaakt met de kleine busjes, waarvan 95 procent gecombineerde ritten betrof. De bezettingsgraad tijdens die ritten was gemiddeld 4,7 mensen in een hopperbusje. Daar kunnen acht mensen in meerijden. In totaal hebben dit jaar van januari tot en met augustus 180.314 mensen van het openbaar vervoer op Texel gebruik gemaakt. Dat is 7 procent meer dan het aantal reizigers in dezelfde eerste acht maanden van 2014. Toen reisden 169.059 mensen met de bus.

Volgens de gegevens die maandelijks worden vrijgegeven, betaalde in augustus 61 procent van de reizigers met de hopperbusjes via prepaid de kaartjes. 19 procent betaalde via automatisch incasso, 16 procent via iDeal en 5 procent met een creditkaart. Iets meer dan de helft van de ritten werd via de telefoon bij de regiecentrale van de Texelhopper geboekt en iets minder dan de helft via internet. Die cijfers liggen in lijn met voorgaande maanden. De veerhaven op 't Horntje was in augustus de meest gewilde bestemming, gevolgd door de Elemert in Den Burg, De Krim bij De Cocksdorp, de Molenlaan in De Cocksdorp en dorpshuis De Bijenkorf in Oosterend.


Luuk van der Meer

studentenkampioen

Wielrenner Luuk van der Meer uit Den Burg is zaterdag winnaar geworden van het Nederlands Studenten Kampioenschap. Hij zette een tijd neer van 2.07.46, met een hoogste snelheid van 48.35 km/uur. Het betrof een race over 55 ronden.