Voorbeeld van een straatvitrine die Expotise en V-eld Landschapsarchitectuur voor de Kikkertstraat hebben ontwikkeld.
Voorbeeld van een straatvitrine die Expotise en V-eld Landschapsarchitectuur voor de Kikkertstraat hebben ontwikkeld. Foto: Expotise en V-eld Landschapsarchitectuur

Kikkertstraat krijgt

vitrines over water

In de Kikkertstraat in De Cocksdorp worden na de herfstvakantie acht zogeheten straatvitrines aangebracht. In elke vitrine komt een afbeelding of een voorwerp dat te maken heeft met water en De Cocksdorp.

De straatvitrines zijn een volgende stap in het proces om van De Cocksdorp een waterdorp te maken dat aantrekkelijk is voor toeristen om te bezoeken. Er was al langere tijd sprake van de vitrines, maar het projectteam Water De Cocksdorp - de motor achter de waterplannen - besloot eerst te wachten totdat de Kikkertstraat was heringericht. Dat werd duidelijk tijdens een informatiebijeenkomst die dinsdagavond in het Eierlandsche Huis werd gehouden. Landschapsarchitect Berrie van Elderen zocht, nadat de straat was heringericht, geschikte locaties en dat heeft nu geleid tot de komst van acht vitrines. Die worden een meter lang, een meter breed en ze steken zestig centimeter diep in de grond. Aan de bovenkant komt een stevige glasplaat met folie waar mensen doorheen kunnen kijken. In de vitrines komen onder meer verwijzingen naar de vuurtoren, de Roggesloot en de vroegere molen De Hoop. Het wordt gemaakt door Expotise van Marc Roeper en Lucas Tijssen en het is allemaal bedoeld om toeristen door het dorp te laten wandelen. Elke vitrine krijgt ook een eigen verhaal. De verhalen zijn afkomstig van meerdere mensen uit De Cocksdorp en Eierland en door Jan Heemskerk tot één geheel samengesmeed. Volgens landschapsarchitect Van Elderen worden de straatvitrines geen opvallende verschijningen, maar vitrines die in tweede instantie als een soort verrassing moeten opvallen.

De volgende stappen zijn de realisatie van een opvallend object tegenover de Plus om gasten duidelijk te maken dat het leuk is om het waterdorp in te lopen en de realisatie van de waterspeelplaats op het nieuwe waterplein aan de Kikkertstraat (de plek waar vroeger de midgetgolf was). Jaco Spek, projectleider voor de waterplannen, noemde Pasen (eind maart 2016) als streefdatum voor de beoogde waterspeelplaats. Daarover volgt in februari 2016 nog een nieuwe informatieavond. De plannen voor de waterspeelplaats, waarvoor onder meer een watermaquette is genoemd, zijn nog niet vastomlijnd. Het kostenplaatje voor de vitrines, het object en de waterspeelplaats (twee ton) is inmiddels rond.

De laatste fase in het proces is de realisatie van een werelderfgoeduitkijkpunt bij het 'haventje van Sil'. Het projectteam is daarover in gesprek met het hoogheemraadschap en Natuurmonumenten en dat ziet er veelbelovend uit. Plan is in het verlengde van de Kikkertstraat een trap van zes meter breed tegen de dijk te realiseren (met lift voor mensen die in een rolstoel of scootmobiel zitten) en aan de andere kant van de dijk een steiger van circa vijftig tot zeventig meter lang zodat mensen het wad van dichtbij kunnen beleven. De kosten voor dat project zijn geraamd op circa zeven ton. Er is bij het Waddenfonds een verzoek ingediend mee te financieren en daarover wordt in november uitsluitsel verwacht. Het Waddenfonds doneerde eind 2014 al €99.000,- voor de vitrines, de waterspeelplaats en het object bij de Plus. Het hoogheemraadschap is bereid om, als het niet zou lukken de financiering rond te krijgen, de huidige trap (circa een meter breed) bij de dijkversterking in ieder geval ter hoogte van de Kikkertstraat te leggen. Die trap ligt nu nog ter hoogte van het gemaal.