'Wees bewust van energiedoelen'

Veel Texelaars zijn zich nog niet bewust van de doelstellingen om Texel in 2020 zelfvoorzienend te hebben in de eigen energievoorziening.

Dat was één van de bevindingen van een groep van dertig studenten van de Technische Universiteit in Delft die donderdag en vrijdag op Texel waren. De studenten waren via de The Energy Club van de TU Delft naar het eiland gekomen. Dat is een platform van studenten die zich met de ontwikkeling van duurzame energie bezighouden. Ze werden op Texel begeleid door Texlabs, een nieuwe organisatie van Pepijn Lijklema uit Den Burg en professor Han Brezet van de TU Delft om studenten en het eiland nader met elkaar in contact te brengen.

De studenten bezochten diverse plekken op Texel waar aan duurzame energie wordt gedaan en ze kregen de opdracht om oplossingen te bedenken hoe Texel vanaf 2020 zelfvoorzienend kan zijn. Een avondje praten aan de bar met Texelaars leerde dat er in ieder geval nog stappen te nemen zijn om Texelaars bewust te maken van de doelstellingen voor 2020. "Informeer de bevolking, laat mensen meedenken en ook meeprofiteren van de voordelen", aldus de studenten. Zij waren ook verbaasd dat er nog geen enquêtes onder toeristen zijn gehouden om te onderzoeken wat zij willen op gebied van duurzaamheid.

De studenten zelf noemden tijdens een afsluitende presentatie op de OSG windenergie en het verbranden van bio-afval als opties om Texel in 2020 zelfvoorzienend te hebben op energiegebieb. Geadviseerd werd verder om informatie over subsidies met elkaar te delen en studenten te betrekken voor sociaal, technisch en financieel onderzoek naar duurzame energie. De verdere toepassing van ledverlichting is volgens de studenten ook een manier om te besparen op het verbruik van energie.

De studenten werden donderdag bijgepraat over de nieuwe Texelstroom van TESO en de duurzame omgang met energie aan boord van de nieuwe veerboot. De getijdencentrale op het Marsdiep kwam aan de orde, evenals de aanstaande operatie om de openbare verlichting op Texel door ledverlichting te vervangen. Donderdagavond streken de studenten neer aan de bar, waarbij het tot gesprekken met Texelaars kwam. De groep ging vrijdagochtend langs bij Herman Ridderinkhof in Den Hoorn, oud-student van de TU in Delft, om te zien hoe zijn huis inmiddels evenveel energie opwekt als nodig is voor het verbruik. Dat gebeurde via een project van Urgenda, een landelijke organisatie die Nederland versneld wil verduurzamen. De plannen uit Planet Texel voor een energiebaai (vijf windmolens en zonnepanelen op het water) bij Nieuweschild kwamen eveneens voorbij.