Wind Festival Texel in 2014
Wind Festival Texel in 2014 Foto: Ed Witte

Wind Festival groeit

Na het succes van de eerste editie ligt de lat voor de organisatie van het Wind Festival Texel hoog. Met een markt in de Dorpsstraat van De Koog en meer vliegerteams tussen paal 19 en 21 wordt komend weekend ingezet op nog meer spektakel.

Vorig jaar waren de vliegerteams laaiend enthousiast. Zelden hadden zij een vliegerevenement gezien dat zo strak georganiseerd was. Groot voordeel hierbij was het feit dat de bezoekers tussen de vliegeraars door konden lopen. Ook dit jaar is dit weer het geval. Hierdoor wanen jong en oud zichzelf voor een weekend professioneel vliegeraar. En het kan allemaal niet gek genoeg. Futuristische figuren, levensgrote walvissen, sprookjesfiguren: je kunt het zo gek niet bedenken of het sierde de eerste editie de lucht van De Koog. Maar de organisatie wil meer: "De tweede editie moet een nog groter succes worden dan de eerste. Natuurlijk zijn we hierbij ook afhankelijk van het weer, dat was afgelopen keer bijna tropisch voor de tijd van het jaar. Wij doen er als organisatie alles aan om de bezoekers te geven waarvoor ze gekomen zijn: de ultieme strandbeleving", vertelt Morten Eschweiler van de organisatie. Met meer vliegers, meer variatie en natuurlijk vertrouwde onderdelen als het golfsurfen en het kitesurfen en de aanwezigheid van de KNRM belooft het evenement een spektakel te worden. Onder de deelnemende teams Kite-Events met Stephen Versteegh. Hij werd eerder deze maand vice-champion Eurocup sportkites in de tweelijnsklasse en de vierlijnsklasse. "We willen dat het eerste weekend van oktober vastgelegd wordt in ieders agenda. Mensen die hier geweest zijn moeten een onvergetelijke ervaring hebben. Er is dit jaar meer te doen. Zo kunnen kinderen hun eigen vlieger maken, inkleuren en er vervolgens mee aan de slag op het strand. De jongeren en de volwassenen kunnen terecht bij diverse demonstraties. Ook mensen die niets met vliegeren hebben zullen hun ogen uitkijken. Nieuw is natuurlijk de extra markt in de Dorpsstraat op zaterdag. We willen ook het dorp zelf bij het evenement betrekken. Mensen kunnen op de Nikadel parkeren en dan door het dorp richting het strand", legt Eschweiler uit. Het evenement dat georganiseerd wordt onder de vlag van ondernemersvereniging De Koog zal zowel op zaterdag als zondag beginnen om 12.00 uur. Meer informatie over het festival is te vinden op de Facebookpagina van het Wind Festival Texel.


Inschrijving Waanzin

Waanzin is alweer toe aan haar eerste lustrum. De vijfde editie wordt gehouden op 30 en 31 oktober, de inschrijving is al komend weekend. Traditiegetrouw is de inschrijving al een spektakel op zich. Zondag om 17:00 uur zal de aanwijzing voor de aanmelding op www.waanzintexel.nl komen te staan.

Hierna krijgen de deelnemers ruim de tijd om zich voor te bereiden op 'een verrassende proef'. De punten die tijdens de inschrijving behaald zijn worden meegenomen naar de start van de Waanzin. Aan de Waanzin mogen maximaal 35 teams meedoen, dus de strijd bij de inschrijving is al uiterst serieus. Vorig jaar werd Waanzin gewonnen door Lijn 2 die na vier blokken de sterkste bleek. Het team van Lijn 2 bestond in 2014 uit: Robin van Sambeek , Herman Blom, Dennis Kuiper en Marc van Heerwaarden. Dit jaar is er ook weer een jongerenklassement, deze werd vorig jaar gewonnen door Pauls' Harem die in het eindklassement knap tweede werden. Aan het jongerenklassement doe je automatisch mee als de deelnemers allemaal jonger zijn dan 25 en de totale leeftijd niet hoger is dan 85.