Venhuizen wint halve marathon

Jan Venhuizen uit Smilde heeft zondag de negende editie van de Texel Halve Marathon gewonnen. Hij deed 1 uur 15 minuten en 43 seconden over de 21 km. Jacelyn Gruppen uit Hoogeveen won met 1.20.56 uur de 21 km bij de vrouwen.

De negende editie kende prachtige omstandigheden om te lopen. Het was zo'n zeventien graden en er stond een lichte noordoostenwind. Er deden zo'n duizend mensen mee aan de 21 km, tegen de zevenhonderd aan de 10 km en de 6 van Den Hoorn, die startte bij dorpshuis De Waldhoorn in Den Hoorn, kende ruim tweehonderd deelnemers.

Het was voor Venhuizen de eerste keer dat hij de 21 km won. Het had het voordeel dat hij goed liep op het mulle zand tijdens de circa 1,2 kilometer over het strand. Tweede werd Cees Kersten uit Schagen die drie minuten later over de finish op de Groeneplaats in Den Burg kwam. Derde werd Raymond Koen. Robert Bakker uit Den Burg was met 1.20.22 uur de snelste Texelaar op de 21 km. Bij de vrouwen op de 21 km ging het zilver naar Immy Auck Kersbergen uit Wommels. In 2014 was zij nog winnaar van de halve marathon. Derde was Mireille Baart uit Wageningen. Snelste Texelse was Mariska Witte uit Oudeschild die 1.47.16 uur liep.

Marcella Herzog uit Zeewolde brak het record op de 10 kilometer voor vrouwen. Dat stond op naam van Jessica Oosterloo (35.18 minuten). Herzog stelde het nieuwe record op 34.57 minuten. Oosterloo werd tweede en de Finse Sofie Lovdal uit Groningen werd derde. Snelste Texelse op de 10 km was Margot van der Ven (46.04). Bij de mannen won Rob ter Burg uit Groningen de 10 km in 33.02 minuten. Tweede werd Luca Assorgia en derde Henk Bakker. Jordy Vinke was de snelste Texelaar in 35.27 minuten. De 6 van Den Hoorn werd bij de mannen gewonnen door Aiwen Lobles uit Den Helder (24.08), gevolgd door Djoao Lobles en Nico Ruiter. Jurijan Röpke was met 27.11 minuten de snelste Texelaar. Bij de vrouwen won Celine Ruiter (28.43), gevolgd door Marieke de Vries uit Den Burg (30.29) en Lola Bakker uit Den Burg (31.13) die derde werd. Fup Boon uit Oosterend, die een verbrijzelde enkel en een infectie aan de wond overwon, deed 54.01 minuten over de 6 van Den Hoorn. Hij kreeg van veel kanten lof toegezwaaid voor zijn prestatie.

De start was in handen van Harry Nieuwenhuizen, directievoorzitter van Rabobank Kop van Noord-Holland. Circa tweehonderd vrijwilligers hielpen het evenement in goede banen te leiden. Overal langs het parcours stonden toeschouwers om de lopers aan te moedigen. Alle uitslagen staan op www.texelhalvemarathon.nl.