"Denk over onderwijscentrum"

Denk goed na over hoe het beoogde onderwijscentrum in Den Burg moet worden ingericht.

Dat is één van de boodschappen die naar voren komt uit een enquête die de basisscholen onder medewerkers, ouders, leerlingen en maatschappelijke organisaties op Texel hebben gehouden. Een onderwijscentrum wordt al enige tijd genoemd als optie om in de toekomst een hoogwaardige onderwijsvoorziening voor Texel te behouden wanneer het aantal kinderen fors is teruggelopen. In 2013 kende Texel 1116 leerlingen in het basisonderwijs. Dat worden er volgens prognoses 890 in 2023 en 834 in 2028. Van hen wonen in 2032 naar verwachting 578 kinderen in Den Burg en 312 in de buitendorpen. In 2028 wonen naar verwachting 540 basisschoolkinderen in Den Burg en 294 kinderen in de buitendorpen.

Medewerkers van de basisscholen gaven in de enquête aan dat het delen van één onderwijsgebouw goedkoper is, maar dat een te groot gebouw ook onveilig kan voelen voor kinderen. Als er meerdere scholen in één onderwijscentrum komen, moet er ook recht worden gedaan aan de eigen identiteiten en onderwijsconcepten van de scholen. De medewerkers van de basisscholen spreken zich in de enquête uit voor het behoud van de basisscholen in de buitendorpen. Ouders spreken zich in de enquête eveneens uit voor behoud van scholen in de buitendorpen. Belangrijke criteria voor hen om een schoolkeuze te maken zijn nabijheid, gebruikte lesmethoden en bovenal de kwaliteit van de leerkrachten. Leerlingen zien één onderwijscentrum wel zitten als het gaat om het leren kennen van andere kinderen. "Dan kun je ook zien met wie je op de OSG terecht komt." Nadelen aan één centrum zijn volgens hen dat het allemaal misschien te groot wordt en dat de juffen minder tijd voor hen hebben. De kinderen voorzien ook het risico dat bij één groot gebouw de kans op pesten toeneemt. Zij geven in de enquête over het algemeen de voorkeur aan meer zelfwerkplekken op school, les in kleine groepjes en ruimte in de lokalen.

Vooralsnog is het nog lang niet zover met een onderwijscentrum in Den Burg. Er wordt momenteel eerst gewerkt aan een zogeheten contourendocument waarin beschreven wordt hoe het onderwijs op Texel zich in de toekomst het beste kan ontwikkelen en om kan gaan met de afname van het aantal leerlingen. Daarvoor werd de enquête gehouden en worden momenteel vanuit het onderwijs ook tal van gesprekken met betrokkenen binnen en buiten school gehouden. De enquête werd ingevuld door 52 medewerkers van de scholen, ouders vulden er 196 in en er kwamen 206 kinderen aan bod.