Het merendeel van de docenten van de basisscholen op Texel bij elkaar bij De Fontein in Den Burg.
Het merendeel van de docenten van de basisscholen op Texel bij elkaar bij De Fontein in Den Burg. Foto: Jeroen van Hattum

Leerkrachten gaan bij elkaar over de vloer

Een bezoek aan elkaars scholen, gesprekken over veranderingen in het onderwijs en bekijken hoe daar gezamenlijk mee om te gaan. Het waren zaken die woensdag aan de orde kwamen tijdens een studiedag van het Texelse basisonderwijs.

Het was een bijzondere studiedag. Kinderen waren woensdagochtend allemaal vrij, zodat alle leerkrachten van negen basisscholen bij elkaar konden zijn. De belangrijkste gespreksonderwerpen: ontwikkelingen op het gebied van onderwijskunde, de plannen voor een onderwijscentrum in Den Burg en de vraag hoe de scholen op een goede manier samen kunnen werken. Daarnaast werden de docenten in groepen opgedeeld, zodat ze een kijkje op elkaars scholen konden nemen. Directe aanleidingen waren de verwachte krimp van het aantal leerlingen en de visie op het onderwijs: Passend Thuisnabij Onderwijs. De visie moet uitmonden in een zogeheten contourennota met een blik op de toekomst en daar wordt binnen de scholen momenteel uitgebreid over gesproken. "We praten daarover met leerkrachten en directies, maar ook met ouders, kinderen, bedrijven en maatschappelijke organisaties", aldus directeur André de Ruijter (Jozefschool Texel) die de studiedag samen met Monique van Gaalen (Fontein) en Marieke Bol (Bruinvis) organiseerde. Wat het onderwijscentrum betreft, werd tijdens de studiedag gesproken over opties en mogelijkheden aan de hand van een enquête die recent is gehouden (zie elders op deze pagina). Wat het beoogde centrum betreft, wordt uitgegaan van één gebouw waarin meerdere basisscholen zijn gehuisvest, waarbij het gebruik van bestaande schoolgebouwen niet is uitgesloten. De naam campus wordt niet meer gebruikt. Volgens De Ruijter, Van Gaalen en Bol is het belangrijk de beoogde ontwikkelingen in ieder geval in samenhang met elkaar te bekijken. "Er wordt bijvoorbeeld over gesproken om de nieuwe sporthal te bouwen aan de Slingerweg, maar je weet nu nog helemaal niet of dat praktisch is. Stel dat het onderwijscentrum ergens anders komt, dan ben je straks nog de nodige tijd kwijt met reizen van en naar de nieuwe sporthal."

Bedoelding is om ook andere maatschappelijke organisaties als Artex en de bibliotheek in het denkproces mee te nemen. De studiedag werd ook meteen aangegrepen om wat onduidelijkheden rond het onderwijscentrum weg te halen. Van het centrum is meermalen gezegd dat het er ook zal zijn ter ondersteuning van de basisscholen in de buitendorpen. Dat was bedoeld om het belang van de basisscholen in de buitendorpen te benadrukken, maar het kwam bij medewerkers in de buitendorpen over alsof hun scholen minder zouden zijn dan de scholen in Den Burg. Benadrukt werd dat alle scholen aan elkaar gelijk zijn en dat eenieder elkaar met kennis en kunde kan bijstaan, vanuit de eigen kracht en ontwikkelingen. Volgens meerdere leerkrachten was het nuttig om een dag samen op te trekken, vooral omdat het er op reguliere dagen amper van komt. De docenten kregen allemaal een kaart om tijdens schooldagen nog eens een halve dag op een andere basisschool mee te draaien. De Ruijter, Van Gaalen en Bol benadrukken dat verscheidenheid en eigenheid belangrijk worden gevonden. "Er was tevens de wens om samen op te trekken voor goed en duurzaam onderwijs op Texel."