Wat ik zeggen wou

Asielzoekerscentrum

De Texelse Courant vroeg de lezers of er een asielzoekerscentrum moest komen op Texel. Twee op elke drie mensen die reageerden zeiden 'nee'. En zo zou ik ook willen reageren.

Waarom? Omdat de vraag gesteld wordt alsof het een keuze betreft. Van ons of van vluchtelingen. Er horen eigenlijk geen vluchtelingen te zijn. Maar ze zijn er. De vraag zou moeten luiden: 'Laten we vluchtelingen aan hun lot over?' Daar zouden toch zeker geen twee op de drie Texelaars 'ja' op willen zeggen? Zijn we geen gastvrij eiland? Of geldt dat alleen voor toeristen, als er direct aan verdiend kan worden? Daar geloof ik niet in. Als mensen uit hun huis, uit hun stad worden weggeschoten, gaan ze op zoek naar een plek die veiliger is.

We mogen best blij zijn dat voor veel mensen deze regio als 'veilig' wordt gezien. Ervaar het als een enorm compliment en laten we hopen een veilige haven te mogen zijn voor wie het nodig hebben. En niet eerst kijken naar wie het niet doen, maar eerst kijken wat wij kunnen doen.

Er zal vast iemand zijn die denkt dat ik de werkelijkheid niet ken. Dat opvang in de regio de 'andere kant' op is. Dat Syriërs beter naar Egypte gestuurd kunnen worden dan naar Europa (hoewel Europa dichter bij Syrië ligt). Dat wij minder mensen kunnen opvangen dan landen als Ethiopië (800.000) of Kameroen (250.000) of Libanon (1.000.000)

Na de watersnoodramp van 1953 heeft niemand mensen teruggestuurd naar Zeeland. Als het water je aan de lippen staat, is opvang een noodzaak. Geen vrijblijvende keuze.


Jaap Vlaming (Fractievoorzitter GroenLinks Texel)


Drinkwater

Leuk dat vat water voor de bark Europa dat recent in de krant stond. Het brengt me op een vraag die ik een jaar geleden stelde; ik had de Wezenputten bewonderd, en gedronken uit de pomp. Mijn vraag was: is dit water drinkbaar? Navraag bij Kaap Skil, die het beheert leerde dat dit niet bekend was. Verder naar de Stichting die de bouw financierde: niet bekend. Doorgestuurd naar Gemeentewerken werd vermeld dat het ijzergehalte bepaald was, en in orde bevonden. Niemand voelde zich geroepen om een eenvoudige analyse uit te voeren. Ik zou graag af en toe wat echt drinkwater gaan halen in de Wezenputten, dus wie o wie doet dit nu eens?

Stefan During, Oosterend