Start van de Texel Halve Marathon vanaf de boot.
Start van de Texel Halve Marathon vanaf de boot. Foto: Jorian Ploegman

Verkeersmaatregelen op Horntje

Op de veerhaven worden zondag verkeersmaatregelen genomen om de start van de negende Texel Halve Marathon in goede banen te laten verlopen.

Texelaars die 's morgens deelnemers bij de boot afzetten, kunnen volgens de organisatie terecht op het parkeerterrein nabij de fietsenstalling. Bedoeling is dat deelnemers daar uitstappen en dat de auto vervolgens meteen weer doorrijdt van het parkeerterrein af. Mensen die tegen 12.30 uur de start op 't Horntje willen zien, kunnen parkeren op het noodopstelterrein. Parkeren in de berm langs het parkeerterrein is niet mogelijk. Parkeren op het parkeerterrein bij het TESO-kantoor is zondag evenmin mogelijk. De organisatie hoopt op die manier te voorkomen dat het chaotisch wordt met auto's.

De Pontweg wordt zondag bij Den Burg afgesloten, zodat de lopers ongehinderd de kruising Westerweg/Pontweg/Keesomlaan kunnen passeren. Verkeer wordt omgeleid via de oostkant van Den Burg. Dat gebeurt onder meer via de Wilhelminalaan en de Drijverstraat, omdat de Bernhardlaan tijdelijk is afgesloten als gevolg van werkzaamheden aan het riool. Het eenrichtingsverkeer dat momenteel in de Wilhelminalaan en de Drijverstraat geldt, wordt zondag tijdelijk opgeheven. Het benzinestation aan de Pontweg nabij de kruising Akenburg blijft gewoon bereikbaar. Onderweg langs de route staan op diverse plekken verkeersregelaars om het verkeer en de lopers in goede banen te leiden.

Op de Groeneplaats in Den Burg is komende zaterdag van 14.00 tot 17.00 een markt waar deelnemers de startnummers kunnen afhalen. De markt staat in het teken van 'Liever Lokaal', het boek dat Annette van Ruitenburg en Ruth de Ruwe samen met René Zanderink en Elsje Bruijnesteijn maakten over het gebruik van lokaal voedsel. Er zijn stands met lokaal voedsel aanwezig, waar de deelnemers een soort trainingsrondje kunnen maken langs lokaal voedsel. Om 15.15 uur begint op de Groeneplaats een optreden van de nieuwe Texelse act 'Rodger & More Live'.

Op de boot wordt zondag de muziek verzorgd door multiblaaskapel De Knorhanen uit Den Helder. Zij komen om 12.00 uur spelend de boot op. Daarna staan ze in Den Burg bij de gereformeerde kerk, vlakbij de finish op de Groeneplaats.