Strijd in de Kikkertstraat tijdens de Ronde van De Cocksdorp.
Strijd in de Kikkertstraat tijdens de Ronde van De Cocksdorp. Foto: Henk Leyen

Racen op snel parcours

Jordy Vinke en John Betsema hebben bij respectievelijk de wedstrijdrijders en de recreanten het dorpenklassement van de vijf wielerrondes op Texel gewonnen. Wesley Huisman eindigde als eerste bij de jeugd in het eindklassement.

Zaterdag was in De Cocksdorp de vijfde en laatste wielerronde van dit jaar. In de Kikkertstraat, Klimpstraat en op de Langeveldstraat namen de wielrenners het tegen elkaar op. Het was volgens de rijders een snel parcours met de Klimpstraat als pittigste stuk, omdat het daar pal tegen de wind in fietsen was. Het rondje was 1,4 kilometer lang, met start en finish bij het nieuwe plein aan de Kikkertstraat. Wielrenster Kim van Dijk, voormalig compagnon van Larissa Klaassen op de tandem, verrichtte de start. Jordy Vinke won bij de wedstrijdrijders, gevolgd door Dave Huisman en Bas Rijs uit Alkmaar. Vinke kwam al snel op kop in De Cocksdorp en bleef daarna aan de leiding.

Bij de recreanten won de onbekende Mattie van Hoof uit Veldhoven die met zijn familie een paar dagen op Texel verbleef. Hij had zijn familie zaterdagavond al een rondje aangeboden van het "premiegeld dat hij zondag zou verdienen." Een familielid van Van Hoof zei zondag na afloop tegen speaker Piet Bolier dat "Mattie soms een grote bek heeft, maar het wel waarmaakt". Tweede bij de recreanten werd Roderick Kampstra en derde John Betsema die daarmee de oranje leiderstrui definitief veilig stelde.

Natascha van der Vis was de enige dame bij de recreanten, zij eindigde als veertiende. Denise Betsema, de enige vrouw bij de wedstrijdrijders, eindigde als negende. Het was volgens haar goed te doen om het peloton bij te houden. Betsema had voorafgaand aan de ronde als training de fietstocht van Den Burg naar De Cocksdorp achter de rug en dat wierp zijn vruchten af bij de wedstrijd. De dikkebandenrace kende vijf categorieën. In de klasse 6/7 jaar ging de eerste plaats naar Sean Boon, gevolgd door Rianne Keijser en Marrij Knol. Jesse Segers won de klasse 8/9 jaar, Libhin Boon werd hierin tweede en Lars Witte derde. Klasse 10/11 jaar: 1.Liam Boon, 2.Levi Smit, 3.Joris Vinke. Klasse 12/13 jaar: 1.Gwen Smit, 2.Dennis Bakker, 3.Duco Boon. En de klasse van 14 jaar en ouder: 1.Rick Bakker, 2.Steven de Bloois, 3.Martin van der Werve. Bij de jeugd ging de overwinning opnieuw naar Wesley Huisman, gevolgd door Diederik Jimmink, 3.Marit Bakker. Huisman zette hiermee tevens het eindklassement bij de jeugd op zijn naam. Tweede hierin werd Marit Bakker en als derde eindigde Diederik Jimmink.

Het eindklassement bij de recreanten: 1.John Betsema, 2.Roderick Kampstra, 3.Rob Bakker. Het eindklassement bij de wedstrijdrijders: 1.Jordy Vinke, 2.Raymond Bakker, 3.Dave Huisman. De snelste tijd in De Cocksdorp kwam op naam van Vinke: hij reed op een gegeven moment 42,7 kilometer per uur. Betsema reed het snelst bij de recreanten: 39,5 km per uur. En Huisman zette snelste tijd bij de jeugd neer: 33,1 km per uur.

De wielrenners werden op de motor begeleid door vrijwilligers van Bikers Against Child Abuse (B.A.C.A.), een organisatie die zich inzet voor misbruikte en mishandelde kinderen.