Poon roken achter 't Cafeetje.
Poon roken achter 't Cafeetje. Foto: Job Schepers

Ambachtelijk roken

"Ik probeer de temperatuur onderin op zo'n veertig graden te houden en bovenin op 35 graden, met een maximum van veertig. Ik wil de vis langzaam garen", vertelt Ruud Daalder. Hij was één van de zestien deelnemers van de visrookwedstrijd.

Het geheim voor een goed gerookte vis ligt onder meer in de houtsoort en de temperatuur. Zo koos Ruud Daalder bij zijn poon voor een mengsel van vuren-, beuken- en eikenhout en een mot van vuren en eiken. Winnaar Wilco Drijver behaalde een totaal van 53,5 punten van de in totaal te behalen zestig punten. Hij bleef hiermee Willem Parel (52,5) en Willem Jimmink net voor. De organisatie, in handen van Cor Trap en Pieter-Aris van der Vis, kan tevreden zijn. Toeschouwers wisten het evenement goed te vinden en ondanks een paar spetters bleef het droog. "De regels zijn straks, maar we bewegen mee met de tijd. Zo hoeft het pekelen van de vis niet meer op de dag zelf te gebeuren", legt Cor Trap uit. Een aantal deelnemers vond te tijd om te roken maar krap, maar Trap stelde ze gerust dat die tijd geen harde deadline was. De gerookte vis werd dezelfde middag nog verkocht, het verdiende geld komt traditiegetrouw ten goede aan activiteiten voor Oosterend.


Bakwedstrijd succes

"We hebben een extra tafel nodig!" Deze noodkreet kwam zaterdag van Anneke Schrama, toen alle beschikbare tafelruimte in het museumcafé van Kaap Skil vol stond met gebak.

Dat er 29 inzendingen zouden zijn, had de organisatie van de bakwedstrijd niet verwacht. Zoveel taarten en koek betekent ook een paar honderd stukjes. Toch was alles uitverkocht aan het eind van de dag. Stichting De Traanroeier kijkt dan ook tevreden terug op deze volkoren versie van Heel Texel Bakt.

De deelnemers hadden duidelijk enorm hun best gedaan. De mooiste creaties werden naar binnen gedragen, waarna een uitgebreide registratie plaatsvond. Voor de jury ging van elke inzending een stuk in de koelvitrine.

Toen de jury, bestaande uit Ruud Boom, Alice Reinders en Dirk Haker, aan haar taak begon, stonden er dus 29 stukken gebak klaar. Een hele klus. De jury had een harde dobber aan het toekennen van de eerste prijs.

De variatie was groot en de kwaliteit hoog. De jury oordeelde op smaak en koos voor gebak waarin het meel van De Traanroeier goed tot zijn recht kwam. Zo viel de keuze uiteindelijk op een taart die gemaakt was door Ese Roeper, in samenwerking met oma Tineke Roeper.

Dat de taart ook nog prachtig was vormgegeven als een molensteen, wist de jury niet eens.Het gebak werd ter plekke verkocht ten bate van de molen. Het publiek mocht daarbij ook een waardering geven.

Dit leverde een publieksprijs op voor Trudy Boersen van de Zelfpluktuin. Zij had een heerlijke blauwebessentaart gebakken.

De winnende recepten worden een dezer dagen op de website van De Traanroeier geplaatst.