De winnaars in de verschillende categoriën.
De winnaars in de verschillende categoriën. Foto: Job Schepers

Bezoekers grote winnaar van twaalfde Texel Culinair

De twaalfde editie van Texel Culinair kan de boeken in als het jaar van de nieuwkomers. 't Pakhuus, Fris en Zilt, Paal 15, Inn de Knip: ze debuteerden voortreffelijk. Het was een veelzijdig Culinair onder prima omstandigheden.

De jury had lovende woorden voor de deelnemers en voor overall-winnaar 't Pakhuus in het bijzonder. "Ze pakken je helemaal in. De aankleding van de stand is top, bediening goed en de gerechtjes zien er heel verzorgd uit. De verdiende overall-winnaar van Texel Culinair 2015", zo sprak de afscheid nemende jury-voorzitter Léon Ribbens. Texel Culinair trok ook dit jaar weer duizenden mensen (volgens de organisatie zeker richting de 15.000) naar de badplaats. Ze genoten van uiteenlopende gerechten waarbij het "Kwekertje", het gerecht van één muntje, Texels rund en VOC kruiden als hoofdingrediënten had. "Natuurlijk moeten we nog in overleg, maar ik wil voorstellen volgend jaar iets te doen met duurzame Noordzeevis en bermkruiden", sprak Ribbens. Net als eerdere jaren waren er restaurants die duidelijk deelnamen voor de prijzen, en de restaurants die meededen voor het plezier. De bezoeker kon zo niet alleen voor culinaire hoogstandjes, maar ook voor een gewone hamburger terecht wat Texel Culinair toegankelijk maakt voor een breed publiek. Een grote meevaller voor de organisatie was het weer. Er was aardig wat regen voorspeld, maar op de late zaterdagavond na waren de omstandigheden perfect.

Zowel op vrijdag, zaterdag (met name in de namiddag) en de zondag kon men in het zonnetje genieten van eten, drinken en muziek. Zo was er onder meer muziek van Jaap Dros & the Small Buzz. De formatie speelde alle soorten muziek en ze kregen de lachers op hun hand toen ineens de Kinderen voor Kinderen-klassieker 'Op een onbewoond eiland' voorbij kwam. Op zondag trad Jaap Dros op met zijn dochter. Ook konden de bezoekers genieten van Anyway, het a capella-trio bestaande uit Irisabella Bakker, Anneke Brons en Ruthie Vazana. Het droeg bij aan een gemoedelijke en relaxte sfeer. Mensen met haast waren niet aan het juiste adres. Rustig keuvelend verplaatsten de bezoekers zich van de ene naar de andere kant van De Koog.

Niet alleen de dertig deelnemers en de bezoekers genoten, ook voor de jury waren er tal van verrassingen. Nieuw jurylid Werner Dros kijkt tevreden terug: "Ik loop zomaar 3000 keer langs zo'n koe of stier. Het is een hele reis om een goed product te maken, daar zijn we jaren mee bezig. Het is mooi om te zien dat de koks hun eigen meerwaarde kunnen meegeven en er iets eigens van maken. En het is vooral mooi om te zien hoe er van het eindproduct wordt genoten. Dan concludeer ik aan het eind van deze drie dagen: dat hebben we samen goed gedaan."

Een zwarte rand om het evenement was het onverwacht overlijden van Quinty's-eigenaresse Til Evers. Arnold 'Kets' Kaercher, bestuurslid van Culinair, nam tijdens de sluitingsceremonie het woord om het voltallig aanwezige personeel van het restaurant een hart onder de riem te steken. Het moment maakte veel indruk. "We moeten verder", besloot Kaercher geëmotioneerd. Er werd hiermee op zeer passende wijze aandacht besteed aan het overlijden van Evers.

Uitslagen:

Overall: Restaurant 't Pakhuus.

Restaurants: 1. 't Pakhuus; 2. Paal 15; 3. Bos en Duin.

Publieksprijs: 1. De Kroontjes; 2. Fris & Zilt; 3. Inn de Knip.

Eetcafés: 1. Talk of the Town; 2. Sjans; 3. L'Avenir.

Diversen & Catering: 1. Fris & Zilt Kombuis; 2. Smakelijk & Meer; 3. Crepes en Co.

Wereldkeuken: 1. Anneke's Kitchen; 2. Taj Mahal

Kwekertje: Anneke's Kitchen.

Een grote diversiteit aan gerechten.
De Kroontjes won de publieksprijs.
Het team van overall-winnaar  't Pakhuus
Bezoekers genoten op het Dorpsplein.
Jong publiek bij Sjans.
Henk Jan Klok is het kunstje nog niet verleerd.
Hamburgers bij café Geen Idee.
Drukte in de Dorpsstraat.
Jaap Dros & the Small Buzz spelen 'Op een onbewoond eiland'.
Smullen bij Peter van Sijp.
Een prachtig decor bij Inn de Knip uit Den Hoorn.