Zweefvliegclub viert 50-jarig jubileum

De historie van de 50-jarige Zweefvliegclub Texel komt tot leven tijdens de open dagen op zaterdag 19 en zondag 20 september van 10.00 tot 16.00 uur. In de hangar van Texel Airport wordt een tentoonstelling ingericht met oude foto's vanaf de oprichting in 1965 tot nieuw materiaal en er is een diapresentatie.

Zo komt in woord en beeld de geschiedenis voorbij. In de hangar is ook een historisch vliegtuig te zien: de Rhönlerche, één van de allereerste zweefkisten waarmee de club op Texel vloog. Vanuit Den Helder worden twee tweezits zweefvliegtuigen naar Texel overgebracht. Als het weer het toelaat, gaan die ook de lucht in. Dan zal onder meer te zien zijn, hoe zwevers met een sleepvliegtuig omhoog worden getrokken. Zaterdagmiddag is er van 16.00 uur tot 17.30 uur een receptie in Luchtvaartmuseum Texel. Hiervoor zijn alle leden en oud-leden, sponsors en relaties uitgenodigd. Voor zover dat niet het geval is, iedereen die verbonden is geweest met de club is daarbij welkom, vertelt voorzitter Sjaak Hofstra. 's Avonds is er een buffet in vliegveldrestaurant De Horizon Texel voor de clubleden.


Leren zweefvliegen

De jeugd heeft de toekomst, ook bij Zweefvliegclub Texel. Voor Texelse jongeren die studeren bestaat een regeling waarbij ze drie jaar lang gebruik kunnen maken van de toestellen, zonder dat ze de jaarcontributie van €350 per jaar hoeven te betalen. Ook de opleiding is kosteloos, de club kan dit doen dankzij sponsoring door Hotel Opduin en vakantiepark De Krim. Studerende leden betalen alleen de van het vliegen, €55,- per motoruur, wat in de praktijk vijf kwartier vliegen is. Speciaal voor de hoogste klassen van de OSG worden elk jaar in het vroege voorjaar twee luchtvaartmiddagen gehouden. Mede hierdoor is de club een mix van jong en oud. Van april tot oktober wordt elk weekend gevlogen en is een instructeur aanwezig die les geeft. Hofstra: ''We zijn een gecertificeerde opleidingsinstelling en mogen opleiden tot het RPL-TMG(Touring Motor Gliding)-vliegbrevet. De club heeft zelf drie ervaren instructeurs en beschikt over drie motorzweeftoestellen. Er wordt les gegeven in zeven theorievakken, zoals navigatie, communicatie en vliegtuigtechniek. Zweefvliegen is voor menigeen een opstap naar de burgerluchtvaart, een baan bij de Luchtmacht of zelfs helikopterpiloot. Voorbeeld van een zweefvlieger die als KLM-verkeersvlieger aan de slag ging, is Texelaar en mede oprichter van de club, Ben Gieze.