Evenementenvisie voor Texel op komst

De een kan het allemaal niet gek genoeg, voor de ander is het na een paar evenementen wel weer mooi geweest.

De vraag is wanneer het nog leuk is met het aantal evenementen op Texel en wanneer er conflicten beginnen te ontstaan met het principe dat Texel er ook is voor de rust en de ruimte. Een antwoord op die vraag moet komen uit een evenementenvisie die de gemeente de komende maanden wil opstellen. Het voorstel kwam recent aan de orde in de commissievergadering en staat volgende week donderdag op de agenda van de raadsvergadering. Aanleiding is een toename van het aantal evenementen op het eiland. Dit jaar is het erg veel met alles wat voor Texel 600 jaar Stad gebeurt, maar ook zonder de viering van 600 jaar stadsrechten zou er volgens de gemeente een toename van evenementen zijn geweest, vooral op het gebied van grotere evenementen. Volgens de gemeente moet een evenementenvisie leiden tot een balans tussen evenementen op het eiland en alle voornemens tot rust en ruimte die in de Texelse kernwaarden en de Texelprincipes (voortgekomen uit Planet Texel) zijn verwoord.

Volgens een zinsnede uit de startnotitie die vooraf gaat aan de beoogde evenementenvisie moet het niet zo zijn dat straks de spreekwoordelijke kip met de gouden eieren wordt geslacht als er teveel evenementen komen. Aan de andere kant mag Texel ook zeker geen saai eiland worden waar geen enkel evenement meer wordt georganiseerd en waar niets kan. "Een goede balans tussen beide uitersten is essentieel."

De visie moet er ook aan bijdragen dat het organiseren van evenementen gemakkelijker wordt, zonder een batterij administratieve rompslomp van de gemeente wanneer er vergunningen worden aangevraagd. "Het organiseren moet makkelijker worden, zonder het belang van aspecten van veiligheid en de openbare orde tekort te doen. Dat betekent dat we gaan inzetten op een betere ondersteuning van en medewerking aan organisatoren van Texelse evenementen. Geen stapel formulieren meer en ambtenaren in de rol van adviseur en serviceverlener." De evenementendesk waarover eerder werd gesproken draait volgens de startnotitie op volle toeren en "naar volle tevredenheid van zowel gemeente als aanvragers." De inzet op de winterperiode werpt volgens de notitie vruchten af.

De gemeente voorziet voor zichzelf een faciliterende rol in het beter verspreiden van evenementen. "De periode tussen 1 november en Pasen is een rustige tijd op Texel, waarin weinig evenementen worden georganiseerd. Daar zien wij een kans voor een impuls aan de aantrekkelijkheid van Texel in het winterseizoen." Dat staat in contrast met de kritiek van Struûn, dat de derde editie voor komende november afgelastte, dat de gemeente onvoldoende medewerking zou verlenen. Overigens speelt de gemeente al een rol in spreiding via de jaarlijkse evenementenkalender die telkens vroegtijdig in beeld brengt wat er allemaal aan evenementen voor het volgend jaar in planning is. Bedoeling is dat de evenementenvisie eind dit jaar klaar is, zodat die begin 2016 voor inspraak ter inzage kan worden gelegd.