Corina Hordijk overhandigt het vat Texels drinkwater aan Klaas Faasten, één van de schippers tijdens de tocht van de Europa naar Kaap Hoorn.
Corina Hordijk overhandigt het vat Texels drinkwater aan Klaas Faasten, één van de schippers tijdens de tocht van de Europa naar Kaap Hoorn. Foto: Gerard Timmerman

Water Wezenputten mee op reis naar Kaap Hoorn

Oude tijden herleefden woensdag op de Texelse Rede, waar de driemaster Europa zich voorbereidde op een lange reis naar Kaap Hoorn. Het is een herhaling van de tocht waarbij in 1616 de doortocht rond Zuid-Amerika ontdekt werd en zij voor de eerste maal Kaap Hoorn rondde. Eigenlijk was Hoorn toen vertrekpunt, maar daar kon de in 1911 gebouwde Europa niet afmeren. Nu begon de reis op de Texelse Rede. Met als schipper Peter Schoo haalde loodsbotter Texelstroom deze week opvarenden op uit Hoorn en bracht die aan boord van de Europa. De bark die ooit als lichtschip is gebouwd was eerder te zien op Sail Amsterdam. Vanuit Oudeschild werd, zoals dat eeuwen geleden ook ging, symbolisch een vat drinkwater aan boord gebracht, afkomstig uit de Wezenputten. Doordat dit ijzerhoudend is, is dit water lang houdbaar. Nadat loodsen vanuit Den Helder aan boord waren gebracht, werden deze woensdagavond door loodsbotter Texelstroom weer van boord gehaald. Kapitein Harko Lambards verwacht dat de Europa met aan boord 54 opvarenden rond de kerst de Kaap zal ronden.