De haltepaal van de Texelhopper in Den Hoorn is verplaatst naar de Stolpweg.
De haltepaal van de Texelhopper in Den Hoorn is verplaatst naar de Stolpweg. Foto: Jeroen van Hattum

Paal naar bushalte aan Stolpweg

Het was al langere tijd een verzoek van veel Hoornders en de dorpscommissie van Den Hoorn. Tot hun verrassing zagen ze hoe op het plein bij Goënga een Texelhopperpaal was geplaatst, terwijl verderop aan de Stolpweg een bestaand bushokje niet meer werd gebruikt. Bovendien was daar alle ruimte om een busje te laten stoppen, terwijl er op het pleintje bij Göenga nog wel eens opstoppingen ontstonden als er een hopperbusje stond. Berend Weilers van de dorpscommissie kaartte het euvel aan binnen de klankbordgroep van de Texelhopper en hij vond gehoor.

De hopperpaal die bij Göenga stond is verplaatst en de kleine busjes van de Texelhopper stoppen nu bij de bestaande bushalte aan de Stolpweg. "Mensen kunnen daar nu weer beschut staan als het regent", aldus Joop Groeskamp, voorzitter van de dorpscommissie. Die was door de nodige mensen in het dorp benaderd met de vraag of de paal niet naar de Stolpweg kon gaan. De organisatie achter de Texelhopper heeft op basis van ervaringen van reizigers en ondernemers de afgelopen dagen in totaal vier haltepalen verplaatst en één halte verwijderd.

De verwijderde halte is een hopperpaal die op het Kerkplein in Oosterend stond. Volgens de Texelhopper werd er weinig gebruik gemaakt van die halte en liepen de hopperbusjes vertraging op in de smalle straten van Oosterend als er ook veel ander verkeer was. Bij Ecomare is eveneens een hopperpaal verplaatst. Het exemplaar dat op de parkeerplaats stond, is verhuisd naar de busstrook langs de weg. Volgens de Texelhopper gebeurde dat als gevolg van drukte en vertragingen op de parkeerplaats. In De Cocksdorp zijn twee palen verplaatst: een bij de vuurtoren en een bij het Eierlandsche Huis.

De hopperpaal bij de vuurtoren is verkast van de parkeerplaats naar het begin van de toegangsweg, zodat drukte op de parkeerplaats kan worden vermeden. De halte bij het Eierlandsche Huis is een paar meter verplaatst, zodat de kleine busjes er beter kunnen stoppen. De Texelhopper kent verspreid over het eiland 130 opstapplekken met haltepalen. Volgens de Texelhopper kunnen andere haltepalen periodiek of incidenteel worden uitgezet. "Bijvoorbeeld tijdens marktdagen, evenementen of werkzaamheden."