Tien over Tessel

Moeder Natuur

Een willekeurige zaterdagochtend in augustus: even na half negen s'-morgens rij ik op de fiets van De Waal naar Oosterend. Een beetje wind, muziek in de oren (ik weet het: dat is gevaarlijk) en een mooie lucht. Prachtige bewolking van waarachter de zon tevoorschijn probeert te komen. Nevel aan de grond en weinig verkeer; Texel ontwaakt. Soms zijn er van die momenten; de juiste muziek op het juiste moment en op de juiste plek. Deze zeldzame momenten moeten volop gegrepen worden vind ik. Dat doe ik dan ook. Ik neem het in me op en geniet…, want een klein uur later is het weer voorbij. Op de terugweg is er niet meer de juiste muziek op het juiste moment op de juiste plek, maar is het… gewoon… niet meer zeldzaam. De lucht is veranderd en er is meer verkeer; Texel is wakker. Ik ben een 'luchtenmens'. Ik hou van de luchten die boven ons ontstaan: bewolking, blauw, zon… bijna elke lucht vind ik prachtig. Zelfs bij regen, harde wind en onweer kan het mooi zijn. Hoewel ik er dan wel wat onrustiger van word. Soms ziet de bewolking er net zo uit als het geribbelde zand op het strand aan de waterkant. Met dit mooie zomerweer schijnen de prachtige kleuren nog lang over ons eiland. Naast de lucht geniet ik ook van de weidsheid van ons eiland. Wanneer ik fietsend De Waal uit rij en de weilanden om me heen opdoemen, gaan mijn fictieve oogkleppen open en komt de uitgestrektheid ervan bij me binnen. Ook onze trouwfoto's zijn mede door de Texelse natuur prachtig geworden. Veel Texelaars (maar ongetwijfeld ook veel 'vaste' toeristen) hebben hun favoriete plekje op het eiland. En die zijn er genoeg. Meer dan genoeg zelfs. Wat dat betreft hoeven we ons eiland niet af. Het biedt uit zichzelf al een heleboel moois…

Tineke Stiehl - Timmer


Fietsshow op Nikadel

Van der Linde Fietsen, Fiets-Inn en Bikedealz houden zaterdag 12 en en zondag 13 september op het plein van de Nikadel een grote fietsshow.

Met onder meer de nieuwste ontwikkelingen op fietsgebied, demonstraties van diverse navigatiesystemen en een mountainbike clinic. Op zondagochtend worden er toertochten over Texel gehouden met behulp van CycleWe, een nieuwe app voor fietsgroepen. Aanmelden voor deze rit kan via de app, maar ook zonder deze app kan men fietsen. De ritten eindigen op de Nikadel, na afloop wordt er gezamenlijk pannenkoeken gegeten. De show is zaterdag van 15.00 tot 21.00 uur en zondag van 10.00 tot 18.00 uur.