Vertraging voor openbare verlichting

De vervanging van alle openbare verlichting door led-verlichting op Texel gaat door, maar loopt een vertraging van circa vier tot zes weken op.

Dat heeft de gemeente deze week laten weten. De operatie (officiële naam Slim Verlicht) zou aanvankelijk begin september van start gaan. Dat wordt nu naar verwachting half oktober. De voortgang van het project, waaraan jaren van voorbereiding vooraf is gegaan, werd een paar weken geleden onzeker door het faillissement van installatiebedrijf Imtech. Na de doorverkoop van de divisie Traffic & Infra van moederbedrijf Imtech aan investeringsmaatschappij Egeria, gloorde er voor de led-verlichting hoop aan de horizon. De divisie is uitvoerder van het project.

Volgens de gemeente heeft de directie van Traffic & Infra officieel bevestigd dat de contracten volgens alle eerder gemaakte afspraken worden uitgevoerd. Het bedrijf heeft de extra vier tot zes weken nodig voor interne processen en om de leveringen van materialen gedaan te krijgen. Leveranciers van de benodigde producten hadden hun processen tijdelijk stopgezet toen het onduidelijk was hoe het verder met Imtech zou verlopen.

De vervanging van de openbare verlichting is naar verwachting begin februari 2016 afgerond. Dat valt binnen de termijn die was afgesproken met het Waddenfonds en de provincie Noord-Holland, medefinanciers van het project. Het Waddenfonds stelde een subsidie van €1,4 miljoen beschikbaar en de provincie drie ton. In totaal is er €3,5 miljoen met de operatie gemoed. Vorige week werd bekend dat de kosten met tien procent worden overschreden. Dat komt volgens wethouder Eric Hercules voort uit de voorbereidingen en er is meer geld nodig voor voorlichting. De extra voorbereidingen kwamen volgens Hercules wel ten goede toen er een rechtszaak liep die andere aannemers tegen de aanbesteding van het werk aan Imtech hadden aangespannen. De rechter oordeelde later dat de aanbesteding in orde was.

Voordat de vervanging van de openbare verlichting en bijbehorende armaturen van start gaat, volgt er in elk dorp nog een inloopavond waarop de gemeente nadere tekst en uitleg over het project geeft. Die avonden worden kort voor de start van de werkzaamheden gehouden. De data volgen nog volgens de gemeente. Dat is afhankelijk van de nieuwe planning van Traffic & Infra. "Medewerkers van het projectteam en de gemeente zijn hard aan het werk om snel tot uitvoering over te kunnen gaan."