Zorgen CDA over gevolgen wet voor seizoenswerk bij ouderen

Het CDA maakt zich zorgen over de toekomst van oudere Texelaars met seizoensbanen.

Volgens raadslid Ben Zegeren zijn zij straks de dupe van veranderingen in de Wet Werk en Zekerheid. Volgens die wet moeten flexwerkers met een tijdelijk contract sinds juli na twee jaar aanspraak kunnen maken op een vast contract. Tijdelijke contracten worden volgens het ministerie van Sociale Zaken als opeenvolgend gezien, tenzij er een periode van zes maanden tussen zit. Voorheen gold een termijn van drie maanden waarop iemand geen contract kreeg als een werkgever een flexwerker niet permanent in dienst wilde nemen.

Zegeren: 'Dat betekent voor Texelaars met seizoensbanen dat het straks na twee jaar maar een keer een half jaar niet is. Dan is een paar maanden ww en vervolgens zoek je het zelf maar uit. En voor mensen boven de vijftig zijn de meeste banen op Texel al wel vergeven." Zegeren voorzag een toename van Texelaars die voor hulp aankloppen bij de gemeente.

Wethouder Hennie Huisman (sociaal domein) zei het eens te zijn met de zorgen van Zegeren. "Oudere Texelaars maken vaak minder kans op een baan op de Texelse arbeidsmarkt en het is al geen overvloedige markt." De wethouder zegde toe de problemen aan te kaarten bij het Regionaal Platform Arbeidsmarktbeleid voor Noord-Holland Noord waarbij ook Texel is aangesloten. Huisman zei de gevolgen van de verandering in de Wet Werk en Zekerheid ook aan te willen kaarten bij het regionaal economisch overleg. "We moeten kijken of we als Kop van Noord-Holland een statement naar de minister kunnen maken." Hetzelfde gold voor de samenwerking met de Waddeneilanden.

Texel kent als gevolg van het toerisme en de recreatie de nodige seizoensbanen. Bekend fenomeen is dat mensen tijdens het seizoen in die sectoren aan het werk zijn en in de wintermaanden geen of mogelijk tijdelijk ander werk hebben. Volgens een woordvoerder van de gemeente gaat het gemiddeld om circa tien mensen die aan het eind van het seizoen bij de gemeente voor steun aankloppen.