''Nieuwe sporthal aan de Slingerweg''

Realisatie van de nieuwe sporthal vergt een investering van ruim €7,5 miljoen. Het college adviseert de raad hiervoor €180.000,- op te nemen in de programmabegroting 2016. Als nieuwe locatie adviseren b en w de raad het terrein aan de Slingerweg.

Er waren twee locaties in beeld: de Slingerweg (achter gemeentehuis) en de Oude LTS. Het college geeft de voorkeur aan de Slingerweg (in juni ook door de VVD naar voren geschoven). B en w: ''Niet alleen omdat een sportgebouw van deze omvang vanuit stedenbouwkundig aspect inpasbaar is, maar ook omdat er mogelijk synergievoordeel te halen is met zwembad Molenkoog. Daarnaast pakt de locatie Slingerweg financieel voordeliger uit. Ten opzichte van de locatie Oude LTS en wordt een goede maatschappelijke bestemming gegeven aan de beschikbare grond. Hierdoor blijft de locatie Oude LTS met meer ontwikkelingsmogelijkheden volledig beschikbaar.'' Een visie die overigens niet wordt gedeeld door wethouder Hercules. Zijns inziens scoort de Oude LTS beter op de parkeer- en verkeerssituatie, geeft een stimulans voor de ontsluiting van centrum Den Burg Zuid, draagt het beste bij aan goede ruimtelijke ordening, geeft het hoogste maatschappelijk rendement en komt tegemoet aan de voorkeur van OSG, dorpscommissie Den Burg, gebruikers sporthal en klankbordgroep. Het laatste woord zal er dus nog wel niet over gezegd zijn. B en w sturen aan op een energieneutrale binnensportaccommodatie. In het functioneel programma van eisen is uitgegaan van een sportruimte van 70 bij 30 meter met drie scheidingswanden (ruimte in vier zaaldelen deelbaar) en met zes kleedkamers met sanitaire ruimten. Daarnaast wordt de sporthal voorzien van centrale sportruimten, zoals voor scheidsrechters, EHBO, een mindervalidentoilet, bergingen, werkkasten, centrale toiletruimten, beheerdersruimte, hal, trappenhuis, lift en dergelijke. Er komt een tribune en een horecavoorziening. Extra opties zijn ter overweging van de raad, maar gaan ook meer geld kosten.

Het gebouw zal energieneutraal zijn en alle energie uit elektra halen. Met het vrijmaken van het budget start nog niet de fase van ontwerp en later de realisatie van het gebouw. Eerst zal het college de raad nog adviseren over de aanbesteding van beheer en exploitatie, naar verwachting begin 2016. Mogelijk dalen daardoor de vaste kosten. Daarna begint het ontwerpproces waarbij gebruikers en andere belanghebbenden worden betrokken.