"Geef het geld niet meteen allemaal uit"

Het is mooi dat de gemeente momenteel goed in de financiën ziet, maar ga het niet meteen allemaal uitgeven.

Die boodschap gaf Frans Visman (D66) woensdagavond tijdens de raadscommissie bij de bespreking van de zogeheten Halfjaarrapportage. Die maakt duidelijk dat de gemeente op het moment geen financiële tekorten kent, maar een flink overschot. Zo staat de algemene reserve op het moment boven de €3,7 miljoen en dat is hoger dan voorgaande jaren. Visman, tot vorig jaar wethouder van financiën, waarschuwde dat er in de komende jaren weer forse investeringen aan zitten te komen. Dan gaat het concreet om de ontwikkeling van een onderwijscentrum in Den Burg waar de basisscholen van Den Burg moeten samenkomen, Planet Texel in De Koog, de ontwikkeling van het openbaar vervoer en de gemeente houdt ook nog steeds rekening met een coupure in de dijk bij de haven van Oudeschild. Vanaf 2017 prijken er alweer gaten in het zogeheten meerjarenbeeld van de begroting.

Dries Veltkamp (PvdA) kaartte aan dat op het gebied van het sociaal domein waakzaamheid is geboden. De gemeente kent op dat front (jeugdhulp, participatie, uitkeringen en nog een hoop meer) een budget van circa tien miljoen euro. Dat is vooralsnog toereikend. "Maar de vraag is hoe het zich verder ontwikkelt met de vele open-eind-financieringen die erin zitten", aldus Veltkamp. Ben Zegeren (CDA) uitte eveneens zijn zorgen, specifiek over de uitkeringen. De PvdA uitte ook de zorgen over de bevolkingskrimp. Jaap Vlaming (GroenLinks) vond dat de overschotten ruimte boden om na te denken over nieuwe investeringen, maar dat werd afgeraden door Visman. Piet Standaart, teruggekeerd voor Texels Belang, ging specifiek in op diverse kostenposten in de Halfjaarrapportage, maar kwam er met zijn vragen bij wethouder Frank Kingma (financiën) niet veel verder mee. Kingma verwees naar schriftelijke antwoorden die eerder al aan D66 waren gegeven.

Complimenten waren er voor de operatie om 'lucht' uit de begroting te pompen. Dat leverde een structureel overschot van twee ton op. Volgens Veltkamp en Visman moet ervoor worden gewaakt dat er niet teveel 'lucht uit de banden' gaat in de begroting. "Het is niet prettig rijden met een lege band." De VVD vroeg zich af of de twee ton die aan Artex zou worden besteed bij een verhuizing naar de Groeneplaats nog een voordeel heeft opgeleverd, omdat de verhuizing van de baan is. Dat bleek echter niet het geval. Wethouder Eric Hercules liet weten dat dat bedrag, waarover de raad in 2013 een besluit nam, nooit in de begroting is opgenomen.