Sterk Texel wil onderzoek naar overkapping van Molenkoog

Het is al meermalen voorgesteld en nu onderneemt Sterk Texel een poging: de partij wil laten onderzoeken of openluchtzwembad Molenkoog in Den Burg kan worden overkapt.

Cees Hoogerheide (Sterk Texel) kondigde het voorstel woensdagavond aan tijdens de commissievergadering van de politieke partijen. Volgens Hoogerheide kunnen nieuwe technieken nu wel mogelijk maken wat bij voorgaande voorstellen tot overkapping voor onmogelijk werd gehouden. Gedacht wordt aan een beweegbare overkapping, een schuifdak en schuifwanden die dicht kunnen zodra het weer minder wordt. Dan zou het zwembad het hele jaar door open kunnen blijven. Volgens Sterk Texel zou het goed zijn als het college kijkt naar de kosten en de opbrengsten van een flexibele overkapping, de personele consequenties, een eventueel 'overkap-tarief' en de exploitatie. Idee achter het voorstel is dat er bij een overkapping het hele jaar kan worden gezwommen. Het is volgens de partij goed voor spieren en ontspanning. Zwemmen is volgens Sterk Texel ook een ideale sport voor de ouder wordende mens, waarmee meteen wordt ingespeeld op de vergrijzing op het eiland. Aan de andere kant zouden met een overkapping het hele jaar zwemlessen in Molenkoog gegeven kunnen worden.

Door de jaren heen zijn er vaker voorstellen geweest om het bad aan de Slingerweg, recent volledig vernieuwd, te overkappen. De laatste dateert van 2011 toen D66 met een voorstel kwam. In 2008 bekeek een groep Texelaars de mogelijkheden, in 1989 stelde de PvdA het een keer voor, in 1986 had D66 het in het verkiezingsprogramma staan en in 1981 kende de politiek een zwembadcommissie (Cor Dros, Dirk Haker en Cor Harting) die voorstelde het zwembad te overkappen. Uiteindelijk kwam het er telkens niet van. Het voorstel van Sterk Texel staat op de agenda van de raadsvergadering van donderdag 17 september.