Leon Daalder voor zijn loods in De Cocksdorp.
Leon Daalder voor zijn loods in De Cocksdorp. Foto: Job Schepers

De eerste klap is een Daalder waard

Jarenlang werkte hij in loondienst, sinds afgelopen mei is Leon Daalder (27) voor zichzelf begonnen onder de naam Daalder bouw- en timmerwerken. "Ik ging weg bij mijn werkgever en besloot na te denken over wat ik wilde gaan doen. Ik kon op zoek gaan naar een nieuwe werkgever of dit moment aangrijpen om te gaan doen wat ik altijd al wilde: voor mijzelf beginnen. Na alles goed op een rijtje gezet te hebben, en in overleg met mijn vriendin, heb ik de knoop doorgehakt. Ik heb er tot nu toe absoluut geen spijt van."

Doordat Leon werkt als zelfstandige, zijn de lijntjes kort en kan hij snel schakelen. Bovendien maakt hij minder overheadkosten, waardoor hij kan werken met een scherper tarief. "Mochten er vragen, problemen of opmerkingen zijn, dan weet de klant bij wie hij moet zijn. Bij een groot bedrijf moet je eerst via de telefoniste, vervolgens moet je er achter zien komen wie er voor de klus verantwoordelijk was en daarna moet er nog actie worden ondernomen."

"De vrijheid en eigen verantwoordelijkheid vind ik heerlijk", vertelt Leon wiens keuze voor het ambachtsvak niet zo vreemd is. Leon komt uit een familie die al zeker zes generaties in de bouw- timmerbranche actief is. Het bord van de firma H.Daalder & Zn. heeft een prominente plek op één van de deuren van de loods in De Cocksdorp. "Als machinaal timmerman vond mijn vader het eerst helemaal niets dat ik de bouw in wilde. Hij doet hoofdzakelijk timmerwerk als kozijnen en trappen waardoor hij vooral binnen in de werkplaats bezig is. Hij waarschuwde mij voor het buiten werken wanneer het weer slecht is en het vele sjouwen van zware materialen. Hij kwam al snel terug van die mening ("Het is namelijk toch wel leuk dat je zoon ook in de bouw zit. We kunnen veel kennis en ervaringen delen") en ik ben blij dat ik kan terugvallen op al die kennis en ervaring." Leon vindt het heerlijk om buiten bezig te zijn en zijn handen te laten wapperen. Toch leek het aanvankelijk een andere kant op te gaan. "Ik heb een opleiding gevolgd tot assistent-uitvoerder en in die functie heb ik eerst ook gewerkt. Maar daar stond ik dan, zonder ervaring, aan timmermannen die al jaren in het vak zaten te vertellen wat ze moesten doen. Dat werkt niet zo. Ik besloot dat ik eerst maar eens zelf op de steiger moest gaan staan en het klappen van de zweep moest leren kennen. Lekker aanpakken, daar voel ik me heerlijk bij."

Maar waarvoor kan men nou eigenlijk bij Leon terecht? "Eigenlijk voor alles. Kijk, ik kan geen heel huis bouwen in mijn eentje, maar een aanbouw, nieuwe kozijnen, een verbouwing, een renovatie: geen enkel probleem. Als de klus te groot is, zijn er voldoende andere zzp-ers die mij willen en kunnen helpen. Maar ook in dat geval blijf ik het aanspreekpunt." Daalder bouw- en timmerwerken is een jong en fris bedrijf dat staat voor kwaliteit. Samen met de klant gaat Leon op zoek naar de meest duurzame oplossing. "Laatst moest ik een nieuwe schuifpui plaatsen. Die is constant onderhevig aan vocht en dan kies je voor een kunststof onderdorpel en niet voor hout. Je kijkt bij een advies niet naar de prijs, maar naar de oplossing die het beste past bij de wensen van de klant. Eerlijkheid duurt het langst en dus ga ik voor een eerlijk advies."