Benefietactie na

ongeluk met mtb

Wat een mooie fietstocht op Texel had moeten worden, eindigde voor Amsterdammer Lars de Beer (40) in een nachtmerrie. Hij botste tijdens het mountainbiken tegen een boom, brak zijn nek en raakte vanaf z'n schouders verlamd.

Het was geen gevaarlijke tocht, gewoon domme pech, zei hij later vanuit zijn ziekbed tegen een vriend. Op 5 juli bleef zijn voorwiel haken tijdens een mountainbiketocht over het eiland, hij duikelde voorover en knalde op een boom. Hij ligt nu in een revalidatiecentrum, maar kansen op neurologisch herstel zijn klein. Als beginnend zelfstandig ontwerper had hij, zoals veel freelancers, geen verzekering tegen arbeidsongeschiktheid afgesloten. Nu stapelen de financiële problemen zich op. Om de financiële pijn te verzachten, hebben z'n vrienden een sponsoractie opgezet. Iedereen die Lars wil steunen, kan op 20 september meedoen aan een kayak- of SUP-tocht door de Amsterdamse grachten, met aansluitend een benefietconcert. Met de actie 'Paddle for Lars' (te vinden op internet) willen Lars' vrienden €350.000,- ophalen. Dat bedrag is niet alleen om zijn ziektekosten en andere levensbehoeften te betalen, maar ook voor de Stichting Dwarslaesie Nederland.

Het verhaal van De Beer is een wrang voorbeeld van de onverzekerde freelancer die het noodlot treft. De meesten zzp'ers vinden een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) te duur, blijkt uit een enquête van FNV Kiem, vakbond voor de kunsten, informatie, entertainment en media. Uit dezelfde cijfers blijkt dat 25 procent van de zzp'ers een periode arbeidsongeschikt raakt, gemiddeld veertien maanden, zo meldt het Parool. In hetzelfde artikel zegt Peter van den Bunder, bestuurslid van FNV Kiem, dat een broodfonds voor zzp'ers (waarbij deelnemers elke maand een bijdrage storten en waar leden die ziek worden uit kunnen putten) veel voorkomt in de creatieve industrie, maar dat dit zulke zware ongevallen nauwelijks kan dekken.


Fly-Inn afgelast

De Fly-Inn die vrijdag, zaterdag en zondag op Vliegveld Texel zou worden gehouden, waarbij meer dan honderd vliegtuigen uit verre omstreken naar Texel zouden komen en waarbij vliegeniers en passagiers in tentjes op het vliegveld zouden overnachten, gaat in verband met het verwachte slechte weer niet door.