D66 wil meer inspraak in keuze investeringen

De gemeenteraad moet meer inspraak krijgen in het bepalen van welke gemeentelijke investeringen gedaan worden en welke investeringen doorgeschoven kunnen worden naar een volgend jaar.

Dat stelt D66 in een motie die deze week aan de orde komt in de commissievergaderingen. De democraten zeggen er moeite mee te hebben dat er al jarenlang forse bedragen in de gemeentelijke begroting overblijven, waarna die bedragen naar de volgende begroting worden overgeheveld. Zo prijkte er dit jaar op de gemeentelijke jaarrekening van 2014 een overschot van €1,8 miljoen dat overgeheveld is naar de volgende begroting.

Het klinkt volgens D66 allemaal positief om te zeggen "dat er geld over is", maar het betekent volgens de democraten in feite dat zaken die de gemeenteraad graag gedaan wilde hebben niet zijn uitgevoerd. Als voorbeeld van gewenste investeringen die steeds zijn verschoven noemt D66 de actualisatie van het graskeienprogramma, een maritiem beleidsplan, de aanleg van een begraafplaats bij De Koog, een rotonde op de kruising Pontweg/Keesomlaan in Den Burg, een groenbeleidsplan en de revitalisering van het Wezenland in Den Burg. "Dat wordt ook telkens doorgeschoven." Volgens de partij dreigt daar zelfs het risico dat de provincie een toegezegde subsidie voor het revitaliseren van het bedrijventerrein gaat intrekken.

De pijn zit hem blijkens de motie bij D66 vooral in het feit dat het college uiteindelijk bepaalt welke investeringen er worden doorgeschoven naar een volgend jaar en niet de gemeenteraad, terwijl die in feite het laatste woord heeft. "Zoals het nu gaat, merkt de gemeenteraad vaak pas in juni wat er in het voorgaande jaar wel of niet gebeurd is", aldus D66. "Dan worden de overhevelingsverzoeken voorgelegd, maar dat zijn dan al wel voldongen feiten." In de motie roept D66 de andere partijen op bij het college aan te geven dat die de gemeenteraad moet vragen zich uit te spreken over de prioritering van investeringen zodra duidelijk wordt dat niet alles wat de raad zich heeft voorgenomen in de programmabegroting kan worden uitgevoerd. Door die keuze meteen voor te leggen, zou de raad meer zeggenschap moeten krijgen.

Volgens een overzicht in de motie van D66 is er sinds 2010 jaarlijks een miljoen euro of meer overgeheveld van de ene naar de volgende begroting van de gemeente. In de motie wordt het jaarlijks overhevelen van geld omschreven als een "vervelende trend". De partij zegt zich zorgen te maken over de mate waarin het college in staat is te plannen en te begroten. "De gemeenteraad mag er toch vanuit gaan dat als het college een concept-begroting voorlegt, deze realistisch en haalbaar is?"

Dat er de afgelopen jaren telkens een overschot in de jaarrekening opdook, wordt over het algemeen gezien als teken dat er van te voren ruimer is begroot dan achteraf bezien nodig was. De begrotingen werden sinds 2010 vier jaar lang opgesteld onder toezicht van Frans Visman, wethouder financiën namens D66. Hij werd door vriend en vijand geprezen om de wijze waarop hij met de financiën van de gemeente omging.