Ruiters strijden op de onderdelen dressuur, springen en crosscountry, zoals op de foto.
Ruiters strijden op de onderdelen dressuur, springen en crosscountry, zoals op de foto. Foto: Willem Sangers

Samengestelde wedstrijd ruiters

Op het land van Piet Kooiman en Jan Hin aan de Hoornderweg wordt zaterdag 12 en zondag 13 september het jaarlijkse Samengestelde wedstrijd paarden crosscountry evenement gehouden. Ruiters en hun paarden strijden op de onderdelen dressuur, springen en crosscountry.

Tijdens deze wedstrijd, georganiseerd door Rijvereniging de Waddenruiters en Ponyclub De Kleppertjes, maken 230 ruiters en amazones hun opwachting. Samengestelde wedstrijdsport is een veelzijdige discipline die veel vraagt van ruiter en paard. De ruiters worden niet alleen op de proef gesteld in de dressuur, ook rijden zij een springparcours en een crosscountry. Met name de cross is een spectaculair onderdeel. Het betreft een uitgezette terreinrit met 18 tot 24 vaste hindernissen, de zware boomstammen, fraai aangeklede hindernissen en natuurlijk de grote waterbak zorgen voor een waar spektakel.

Op zaterdag begint het programma om 9.00 uur. Hier strijden paarden in de klasse Z, M, L en B paarden en Z,M en L-pony's. De eerste ruiter gaat om 12.00 uur van start in de cross. De zaterdag wordt afgesloten met een oefenrondje voor paarden. De jongste jeugd start op zondag een parcours onder begeleiding. Een leuke en leerzame ochtend waar professionals de jonge ponyruiters in korte tijd veel kunnen leren. Aansluitend starten de B- en L-paarden en B- en L pony's.

Ook wordt deze editie het hele weekend gestreden om de titel Noord Hollands kampioen. Bij de Texelse deelnemers zullen onder meer Mariska Witte (klasse M)en Jorieke Meijer (klasse B) er alles aan doen om in een sterk deelnemersveld een topprestatie neer te zetten.

Na een succesvolle vorige editie is de cross wederom gebouwd door de Texelse crossparcoursbouwer Chris Meijer uit de Cocksdorp. Met zijn enthousiaste bouwploeg is hij al wekenlang bezig een indrukwekkend en veelzijdig parcours te realiseren. Achter de schermen wordt er door de andere commissieleden hard gewerkt om een spectaculaire wedstrijd te organiseren die voor de deelnemers en publiek veelbelovend zal zijn.

De wedstrijd is vrij toegankelijk voor publiek, honden zijn niet welkom. Voor meer informatie over het evenement bezoek de website van www.rvtexel.nl