Expositie hoeden

in Bijenkorf

Ina Schrama van Deksels Texels en Els Drijver van Hoed zoekt Hoofd houden van 5 tot en met 19 september een verkoopexpositie van hun ambachtelijk gemaakte hoeden; met de hand gemaakte eigen ontwerpen.

De expositie is in dorpshuis de Bijenkorf in Oosterend, ingang zijkant aan de Bijenkorfweg. De openingstijden zijn van maandag tot en met zaterdag van 10.30 tot 17.00 uur. Op 15 september, Prinsjesdag, is er een show van hoeden door de eeuwen heen. Het thema daarvan is gekozen aan de hand van Texel 600 jaar Stad. Voor die show hebben Schrama en Drijver dames- en herenhoeden en hoofddeksels gemaakt vanaf de 15e eeuw, toen Texel zijn stadsrecht kreeg. Hoeden van toen tot in de toekomst, gelijk aan de eeuwen die over de dorpen zijn verdeeld. De twee zijn vorig jaar begonnen om op Prinsjesdag, hoedendag, iets speciaals met hoeden te doen. Het is volgens hen de dag bij uitstek om de hoed centraal te stellen. Vorig jaar sprak burgemeester Francine Giskes de Hoedenrede van Texel uit in het gemeentehuis als deel van de opening van de expositie in galerie Tusse de Banke aan de Groeneplaats in Den Burg. Dit jaar wordt de opening van de hoedenshow op Prinsjesdag verricht door textielkunstenares Erna van Sambeek, Zij is onder meer bekend van 'Tessels Lant', het kleed tegen het plafond in Kaap Skil, waar ook Drijver en Schrama aan meegewerkt hebben. Na de show zijn de 'hoeden door de eeuwen heen' nog te zien tot 19 september, het eind van de expositie.


Aanbidding der

Koningen terug

Het gerestaureerde paneel Aanbiddingen der Koningen is weer te zien in het Cultuurhistorisch Museum in De Waal. Het schilderij, vervaardigd tussen 1560 en 1580, werd de afgelopen tijd gerestaureerd. Paneelrestaurator Jean Albert d'Glavigny in Brussel verzorgde de restauratie van het houtwerk. Caroline van der Elst restaureerde vervolgens het schilderij en analyseerde daarvoor onder andere de oorspronkelijke pigmenten op basis waarvan de oudheid werd vastgesteld. Generaties Texelaars hebben het schilderij wekelijks of vaker gezien toen het tot 1863 in de rooms-katholieke schuilkerk in Den Burg hing. Mede dankzij bijdragen van de gemeente, het Texelfonds, STIFT en TESO kwam het tot restauratie. Vrijwilligers van het museum hielpen eveneens mee. Vandaag (dinsdag) werd er aan genodigden een preview van het gerestaureerde werk gegeven.