Rob Bakker en Hank Witte (''Buurman & Buurman''), initiatiefnemers en organisatoren van de Ronde van Den Burg.
Rob Bakker en Hank Witte (''Buurman & Buurman''), initiatiefnemers en organisatoren van de Ronde van Den Burg. Foto: Gerard Timmerman

Gierend hard door de Weverstraat

''Een bijzonder mooi, gevarieerd en snel rondje. Met klimmetjes, afdalingen, bochten en premies. Er is wat te verdienen, denk er om dat renners hier willen winnen.'' Rob Bakker, samen met Hank Witte initiatiefnemer en organisator van de Ronde van Den Burg zondag 7 september, vertelt het met glimmende ogen.

Buurman & Buurman worden ze al genoemd. Rob en Hank, buren aan de Bernhardlaan, die een week of acht geleden op het idee kwamen een ''rondje om de kerk'' te organiseren. Wat die twee in hun kop hebben, hebben ze niet in hun kont, in die korte tijd is het ze nog gelukt ook. Hank: ''Toen ik terug kwam van vakantie en de krant open sloeg las ik over de rondes van Oosterend, De Waal, Oudeschild en De Cocksdorp. Ik dacht: Den Burg heeft weer niks. Waardeloos. Rob zei meteen: ''Zullen we het samen doen?'' Rob: ''Ik sprak Jordy (Vinke), die haakte meteen aan en had het parcours al in zijn hoofd: Start op de Groeneplaats, de Binnenburg, de Weverstraat, een stukje Schilderend, de Keesomlaan, Elemert en weer de Groeneplaats op. Precies een kilometer. Ook de ondernemers waren meteen enthousiast.'' Hank: ''Die zeiden: 'Dit moet gebeuren.' Het was kort dag, we hebben meteen de vergunning aangevraagd bij het evenementenloket. Op het gemeentehuis hebben ze ons bijzonder goed geholpen. Ze hebben een aantal keren 's avonds gebeld: 'Denk je daarom, hoe los je dat op, beveiliging, etc.'' Het is perfect gegaan. Ze zorgen zelfs dat enkele onregelmatigheden in het plaveisel nog worden gladgestreken. Ook de horeca werkt goed mee. De Smul gooit het terras aan de kant van de kerkmuur tijdelijk dicht, aan de andere kant zitten de mensen achter de hekken en is een doorgang voor wandelaars. Op de Stenenplaats zorgen ze ook dat het voor elkaar komt.'' Rob over het rondje: ''De renners gaan gierend hard door de Weverstraat, die wat naar beneden loopt, de Keesomlaan is breed en er kan wat wind staan. Je kunt er het verschil maken. Daar is het positie kiezen voor de bocht de Elemert op en dan een klimmetje naar de Groeneplaats. Ik denk dat ook daar heel wat gaat gebeuren. De Groeneplaats richting Binnenburg wordt echt gaaf. Renners gaan voor de premies rijden, er zullen ontsnappingen zijn en achtervolgingen.'' Texelaars kunnen geduchte concurrentie van de overkant verwachten. Rob: ''Er is veel animo, ook van snelle mannen.'' Ze hebben de primeur. Hank: ''Een Ronde van Den Burg is er nooit geweest. Wel eens een ''kroegenrondje''. Ik reed zelf mee. ''In vierde positie. In de bocht Thijsselaan-Bernhardlaan remde ik te laat en maakte een schuiver.'' Het programma begint om 11.00 uur met de dikke bandenrace, om 13.30 uur geeft Sportwethouder Huisman het startschot voor de wedstrijd.