Overdracht van de steunstichting  Sint Jan aan de stichting Samen één Texel.
Overdracht van de steunstichting Sint Jan aan de stichting Samen één Texel. Foto: Jeroen van Hattum

"Naam Sint Jan blijft"

Een grote erfenis van Jan Witte van hoeve 's-Hertogenbosch aan de Muyweg voor het toenmalig katholieke verzorgingshuis Sint Jan in Den Burg leidde in 1985 tot de oprichting van de steunstichting Sint Jan. Sinds vrijdag is de stichting niet meer.

Het eigendom (bij elkaar zo'n zes ton waaronder een woonhuis) en de werkzaamheden zijn vrijdagochtend onder toezicht van notaris Marjon Hoogerheide overgedragen aan de Stichting Samen één Texel. Volgens bestuursleden Nel Eelman, Cees Maas en Piet Zoetelief was de steunstichting te klein om zelfstandig te blijven bestaan en was de toenemende druk op gebied van regelgeving en beheerskosten niet leuk meer. "De bankkosten namen toe en je kreeg ook met allerlei procedures te maken."

Een zoektocht naar een opvolger bracht de steunstichting bij Samen één Texel. Volgens Maas voelde dat goed, omdat beiden actief waren op hetzelfde vlak: steun aan de verplegings- en verzorgingshuizen en andere instellingen op het gebied van zorg en begeleiding van mensen die hulp nodig hebben. De achtergronden waren ook hetzelfde: Samen één Texel ontstond in 1974 door een samenvoeging van de Bakker Keijserstichting en Algemeen Weeshuis Texel. Het gezamenlijke vermogen wordt sindsdien ingezet voor maatschappelijke doeleinden,

De naam Sint Jan blijft behouden. Het kapitaal van de voormalige steunstichting is bij Samen één Texel ondergebracht in een steunfonds met de naam Sint Jan. Samen één Texel geeft in de toekomst bij steunbedragen aan of en in welke mate aanspraak is gemaakt op het vermogen uit dat fonds. De overdracht vond vrijdagochtend plaats in de Buureton aan de Beatrixlaan op de plek waar vroeger het Sint Jan heeft gestaan. Dat werd eind jaren zeventig gebouwd en in het najaar van 2000 gesloopt. Volgens het oude bestuur is het een prettige gedachte dat de naam van het voormalige verzorgingshuis blijft voortleven.

Er werd vrijdag onder meer teruggeblikt op de zusters Arnulfa, Nicolina en Arsène die tot zich tot op hoge leeftijd over de bewoners van Sint Jan ontfermden. Ze waren alledrie in de tachtig toen ze in 1999 bij Sint Jan vertrokken. Ook kwam nog een keer de vraag voorbij waarom het gebouw al zo snel gesloopt moest worden. Eelman, destijds wethouder, gaf aan dat het skelet van het gebouw het niet toeliet om kamers samen te voegen en om het verzorgingshuis aan de eisen van de tijd te laten voldoen.

De steunstichting Sint Jan zorgde sinds 1985 onder meer voor de aanleg van de binnentuin bij verpleeghuis Hollewal en er werd steun verleend aan het Alzheimercafé, de Buureton, taxivervoer voor ouderen, het Tesselhuus, het Verteltheater, de Windroos van het Maartenhuis en het nieuwe Hospice Texel. Daarvoor werd het rendement van het kapitaal aangesproken. Harry Ran zorgde er elk jaar voor dat er een jaarrekening lag.

Volgens Maas en Eelman kwamen er de laatste jaren, vooral sinds de sloop van het verzorgingshuis, eigenlijk geen nieuwe erfenissen en legaten meer binnen, waardoor de ontwikkelingen binnen de stichting stil kwamen te staan. De steunstichting werd in het leven geroepen om de erfenis van Witte buiten de exploitatie van het Sint Jan te houden. Anders bestond het risico dat het geld zou wegvloeien in de exploitatie. "Terwijl het juist bedoeld was om zaken te financieren waarvoor anders geen geld was."

Bestuursleden Arjen Boerhorst en Steven Bakker zetten namens Samen één Texel de handtekeningen onder de overdracht. Voorzitter Boerhorst zei blij te zijn met het vertrouwen van de steunstichting in een goede voortgang.