Tien over Tessel

Blijheid of ergernis?

Elk jaar weer verschijnen er duizenden toeristen op Texel om te genieten van zon, zee, strand, terrasjes, natuur en al het andere wat ons eiland te bieden heeft. Ze geven hun geld uit aan hun verblijfsruimte, eten en drinken, de Kermis, de braderie, de folklore, de rommelmarkt, souvenirs, het ijsje op het strand, het patatje in de Dennen, de vis op de haven… noem maar op. Met name de horeca, recreatie en detailhandel varen er wel bij.

Niet alleen voor vakantie wordt Texel druk bezocht. Ook diverse evenementen (lees: bekende artiesten) zorgen voor de nodige 'overkanters': Caro Emerald tijdens het openingsweekend van Texel 600 jaar stadsrecht, Go Back To The Zoo, Audio Adam en anderen tijdens Sommeltjespop en onder andere dj's Prok 'n Fitch en Greg van Bueren tijdens SunBeats.

Het ten tonele verschijnen van zoveel toeristen kan bij een geboren en getogen Texelse zoals ik diverse gevoelens opwekken. Elk jaar weer moet ik schakelen van het rustige winterseizoen naar het drukke zomerseizoen. Er rekening mee houden dat ik mijn boodschappen op een ander tijdstip doe zodat ik nog zeker kan zijn van een parkeerplek en dat het tempo van het winkelende publiek in de vakantiemodus staat waardoor 'even snel een cadeautje halen' soms langer kan duren. Ook onderweg word ik weer geconfronteerd met de tijd van het jaar; 60 km rijden waar je 80 km mag en er niet aan voorbij kunnen vanwege de drukke stoet tegenliggers. Wanneer mijn werk in De Cocksdorp dan onverwacht uitloopt en ik moet in een kleine 10 minuten naar mijn afspraak in Den Burg rijden, ontschieten me weleens woorden die in het bijzijn van jonge kinderen beter niet gezegd kunnen worden.

Toch neem ik die momenten voor lief, want, laten we wel wezen, wat zou Texel zijn zonder al die toeristen? Als je het mij vraagt een ingedut eiland. Ze zorgen ervoor dat de economie hier welvarend blijft. Het levert werk op en ach, ook wel wat gezelligheid. Er is weer wat reuring in de anders vrij rustige straten. Zo ook bij ons in het dorp. Gasten in het appartement tegenover ons huis zitten gezellig in de tuin en op de terrasjes bij Hotel De Waal en Hotel Brasserie Rebecca zie ik geregeld mensen genieten van een welverdiende pauze tijdens hun fietstocht. De vraag die het meest gesteld wordt: "Is hier ook een supermarkt of een bakker in het dorp?" en het benoemen van 'de stad' Den Burg, zorgen toch ook wel voor een glimlach op mijn gezicht.

Als antwoord op de vragende titel zou ik zeggen: Beide; de ergernis op de weg en de blijheid door de aanblik van gezellige, goed gevulde terrasjes en de reuring in de straten. Ik zou het niet willen missen…

Tineke Stiehl - Timmer