Zelfhelpgroepen voor verslavingen op Texel

Jan den IJzerman en Tonnie Bruining starten in oktober op het eiland met twee zelfhelpgroepen voor mensen die kampen met een verslaving. Een groep voor mensen die zelf een verslaving hebben en een groep voor familieleden en naasten.

Bruining en Den IJzerman zijn beiden verbonden aan de Skuul op 't Horntje. Ze richten de zelfhelpgroepen op onder het aanbod van de Skuul. Den IJzerman gaat daar binnenkort met pensioen, maar wil bijna dertig jaar kennis en ervaring in de verslavingszorg niet aan de wilgen hangen. "Er is op Texel veel verborgen leed op het gebied van verslavingen."

Idee van de zelfhelpgroep voor mensen met een verslaving is dat Texelaars (en toeristen) er de kans krijgen over hun verslaving te praten. Den IJzerman: "Tijdens de bijeenkomsten kun je jouw verhaal vertellen. Er is geen discussie, het is jouw waarheid die je op dat moment vertelt." Volgens de twee zit er meestal een leefprobleem onder een verslaving. "We kijken hoe je daarmee om kunt gaan." De zelfhelpgroep, die wekelijks gaat plaatsvinden, is er eveneens voor Texelaars die een behandeling hebben gevolgd om van een verslaving af te komen en graag nazorg op het eiland willen hebben.

Op initiatief van Bruining komen er naast de zelfhelpgroep voor mensen met een verslaving ook een zelfhelpgroep voor familieleden en andere naasten van iemand met een verslaving. "Zij kampen vaak ook met de gevolgen daarvan. Of het kan zijn dat ze soms onbedoeld mee een verslaving in stand te houden." Die bijeenkomsten zijn zowel voor Texelaars als voor familieleden van de mensen die op de Skuul verblijven om van een verslaving af te komen.

De bijeenkomsten zijn laagdrempelig en anoniem. Den IJzerman en Bruining maken bewust niet bekend waar de bijeenkomsten van de zelfhelpgroepen worden gehouden. Mensen met belangstelling kunnen contact opnemen met Den IJzerman en worden dan verder bijgepraat. Het wordt allemaal zeer laagdrempelig gehouden. Bruining: "We stellen geen dossiers op en we brengen ook geen kosten in rekening." Volgens Den IJzerman komt er wel een pot op tafel te staan waarin deelnemers vrijwillig een bijdrage kunnen doen.

Volgens de twee is landelijk inmiddels bewezen dat zelfhelpgroepen effectief zijn. Mensen kunnen er terecht voor elke vorm van verslaving. Belangstellenden kunnen contact opnemen met Den IJzerman via 06-13273747.