'Gedragscode voor liefdesaffaires'

Relaties op het werk, het komt overal voor. Maar wanneer er relaties in het gemeentehuis ontstaan, zijn er vaak complicaties door politieke, bestuurlijke en hiërarchische verhoudingen.

''Binnenlands Bestuur'' (BB), vakblad voor bestuur en organisaties, besteedde onlangs aandacht aan het onderwerp, onder meer naar aanleiding van het vertrek van de burgemeester van Schiermonnikoog. ''Liefde is blind, ook voor functies, verhoudingen en hiërarchie. Dat bleek onlangs maar weer eens op Schiermonnikoog, waarbij de getrouwde burgemeester een relatie kreeg met een beleidsmedewerker. Allebei wilden ze de oordelen voor zijn en namen afscheid van het gemeentehuis. Maar hadden ze de storm van kritiek kunnen overleven?'' Het is niet het enige voorbeeld, ook in andere gemeenten kwamen bestuurders in opspraak nadat een liefdesrelatie op het werk was uitgelekt. BB: ''Er is niet één manier om met liefdeskwesties op het gemeentehuis om te gaan', vertelt Hans Groot, adviseur integriteitsonderzoek Politieke Ambtsdragers bij BIOS (Bureau Integriteitsbevordering Openbare Sector). Bij de meeste overheidsorganisaties is er wel een code, maar het ligt aan vele factoren of zo'n relatie gewenst is of niet. Duidelijk is dat er bij bepaalde relaties wel een complexe situatie ontstaat, helemaal als de buitenwereld niets mag weten. Het verstandigst is dan ook om transparant te zijn en er over te communiceren wanneer zo'n liefde zich voordoet. Volgens Groot hebben bestuurders niet alleen te maken met de mores op het gemeentehuis. 'Er is met name ook het perspectief van buitenaf en die is over het algemeen niet tolerant. Als er schijn van belangenverstrengeling is, dan is dat schadelijk.'' Dat is ook de mening van Muel Kaptein, hoogleraar Bedrijfsethiek en Integriteitsmanagement aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Eerder zei hij in BB hierover: 'Gemeenten doen er goed aan om een bestuurlijke gedragscode te ontwikkelen voor liefdesaffaires in het gemeentehuis. (…) 'Het is goed dat een gemeente rechtlijnig is in het geval geliefden op de werkvloer van elkaar afhankelijk zijn of met elkaar te maken hebben, of dat nu ambtenaren of bestuurders zijn. Dat heeft niets te maken met de integriteit van de betrokkenen, maar met de indruk die de buitenwacht kan krijgen', aldus de hoogleraar.

Hoe is dit op Texel geregeld? We vroegen het aan de gemeente: ''Wij kennen een gedragscode (voor zowel ambtenaren als politieke ambtsdragers) maar in beide gedragscodes staat dit niet opgenomen.

In artikel 7 van de organisatieregeling 2013 zijn onder lid 4 en 5 wel bepalingen opgenomen over familierelaties in de eerste of tweede graad binnen de organisatie (hiërarchische verhoudingen en binnen het MT)''