Leerlingen van het Nautisch College te water bij De Cocksdorp.
Leerlingen van het Nautisch College te water bij De Cocksdorp. Foto: Henk Leyen

Leerlingen oefenen met KNRM

Zeventig eerstejaars leerlingen van het Nautisch College in Den Helder hebben donderdagavond bij De Cocksdorp meegedaan aan een gezamenlijke oefening van de KNRM en de school.

De leerlingen gingen in groepjes het water op in zogeheten brandingrafts van Teambuilding Texel uit De Koog. De vlotten werden ter plekke gecontroleerd omgetrokken, zodat de leerlingen konden oefenen in overlevingstechnieken. Volgens Arnold Boom uit De Cocksdorp, leraar op het Nautisch College en redder op de Beursplein 5 van de KNRM, ging het er vooral om dat de leerlingen goed met elkaar samenwerkten. "Het is essentieel voor overleven op zee dat een team vlekkeloos samenwerkt en gebruik maakt van elkaars kwaliteiten en grenzen durft te verleggen." De KNRM was aanwezig met de Beursplein (De Cocksdorp), de Zalm (De Koog), de Joke Dijkstra (Den Helder) en de Huibert Dijkstra (Vlieland) om de leerlingen uit de vlotten te redden. Volgens Boon was het voor de bemanningen een goede oefening in het redden van zeventig personen. De Beursplein 5 coördineerde de redding vanaf het water. De wippertruck uit De Koog verzorgde de coördinatie vanaf de wal. Volgens Boon verliep alles vlekkeloos en efficiënt. De oefening van de KNRM en het Nautisch College (voorheen de scheepvaartschool) wordt jaarlijks gehouden. De KNRM hoopt dat het onder meer leidt tot een goede band met de toekomstige zeevarenden. De leerlingen was als tegenprestatie gevraagd tenminste twee nieuwe donateurs voor de KNRM te werven.


Naar school

De Beursplein 5 uit De Cocksdorp heeft zondag een moeder en kind opgehaald van een schip dat zaterdag was drooggevallen op de VC-route over de Vlakte van Kerken. Het droogvallen was geen probleem, maar het kind moest gisteren weer naar school. De vader bleef achter aan boord van het elf meter lange zeilschip. De ouders waren bekend met de omstandigheden en zeilen vaker over de Waddenzee, maar hadden zaterdag de pech dat er net even te weinig water stond waardoor ze vastliepen. De vader probeert zelf met het schip los te komen.