Kantelavond onderwijs op OSG

Professor Jan Rotmans (hoogleraar transitiekunde in Rotterdam) en onderwijsvernieuwer Sandra Verbruggen geven maandag 31 augustus lezingen op de OSG in Den Burg. Ook Brendan de Graaf uit Oosterend komt aan het woord.

De avond staat te boek als een 'kantel-avond' waarbij veranderingen in de samenleving centraal staan. Specifieke aandacht is er voor kantelingen in het onderwijs. Verbruggen gaat daarop in en De Graaf vertelt over de bijzondere weg die hij qua onderwijs en carrière aflegde.

Rotmans, hoogleraar aan de Erasmus Universiteit, geldt als een internationale autoriteit. In zijn boek 'Verandering van Tijdperk' (waarin hij onder andere Brendan de Graaf interviewt) stelt Rotmans dat Nederland de komende decennia naar een samenleving toegroeit, waarin de machtsverhoudingen radicaal worden omgegooid. "Veranderingen op het gebied van zorg, energie, onderwijs, economie en financiën zijn al duidelijk merkbaar." Volgens de hoogleraar naderen allerlei maatschappelijke sectoren hun houdbaarheidsdatum, omdat de mens niet langer centraal staat. "Reden waarom mensen zelf alternatieven gaan ontwikkelen. Zij vormen een beweging van onderop, essentieel voor een beter aangepaste samenleving. Een en ander kan echter niet plaatsvinden zonder heftige botsingen tussen de gevestigde orde en een opkomende nieuwe orde", aldus Rotmans.

Onderwijsvernieuwer Sandra Verbruggen schreef samen met Rotmans een analyse over de stand van zaken in het onderwijs. Zij stellen dat er vanaf 1950 veel is gesleuteld aan het onderwijs, maar dat dit niet tot wezenlijke verbetering van de kwaliteit heeft geleid. Wel tot onrust en frustratie. De auteurs komen tot de slotsom dat – ondanks alle vernieuwingen – er geen stabiel functionerend onderwijssysteem is, dat aansluit bij de steeds hogere eisen van economie en samenleving en waarbij alle betrokkenen zich prettig voelen.

Een omwenteling is volgens hen nodig, zodat in het onderwijs persoonlijke ontwikkeling en het leren van zowel leerlingen als docenten weer centraal komt te staan. En die omwenteling moet volgens hen echt van onderop komen, waarbij docenten op hun creativiteit en hun verantwoordelijkheid worden aangesproken en schoolleiders richting en ruimte geven.

Jessica de Graaf, op wier initiatief de vermaarde sprekers naar Texel komen, hoopt dat door de kantelavond mooie initiatieven en alternatieven op het eiland ontstaan. "We moeten terug van systeemgericht naar mensgericht handelen. We moeten op Texel, waar nodig, samen veranderingen in gaan zetten." De avond begint op 31 augustus om 19.00 uur en is rond 21.30 uur afgelopen. Onder meer het Texelfonds, Rotaryclub Texel, Scholengroep Texel en de OSG werken mee.