Veteranen houden herdenkingsmiddag

In De Burght in Den Burg houden de Texelse Veteranen zaterdag 29 augustus een herdenkingsbijeenkomst. Aanleiding is dat het nu zeventig jaar geleden is dat de eerste dienstplichtigen naar Nederlands Indië werden getransporteerd.

Op uitnodiging van de veteranen spreken schrijver en verteller Hylke Speerstra en Indië-veteraan Aad Bakker. Muziekvereniging DEK en trio Dubbel en Dwars verzorgen de muziek. Belangstellenden zijn welkom. De herdenkingsbijeenkomst is gratis. Na afloop komen de genodigden samen in "De Schakel" naast de kerk.

Hylke Speerstra (1936) staat te boek als een echte verteller. In zijn voordrachten en in zijn boeken. Geert Mak noemt hem een chroniqueur van zijn tijd. De Groningse hoogleraar en psycholoog professor Douwe Draaisma: "Hij is de man die overal net op tijd bij is. En daar hebben we geluk mee. Hij geeft aan mensen een stem die anders misschien niet gehoord zou worden. In 'Op klompen in de dessa' legde hij de verhalen vast zoals hij die optekende uit de mond van een 20-tal Indiëgangers.

Het boek, dat in maart verscheen en al een zesde druk beleefde, maakt veel los. Voor het eerst een boek dat gemaakt is door de 'jongens' die in Indië de kastanjes uit het vuur moesten slepen. Veel Indiëgangers, die inmiddels bijna 90 jaar oud zijn, blijken hun trauma's nooit te hebben verwerkt. En dat terwijl het deze zomer zeventig jaar geleden is dat de eerste vrijwilligers naar Indië werden getransporteerd". Speerstra zegt hierover zelf: "Ik krijg veel reacties, zo van: 'Dit boek gaat over mijn vader; ik wist niet dat hij dit allemaal heeft moeten meemaken. Vader is als jongen ooit zingend opgestapt aan boord van een troepenschip en hij kwam na drie jaar zwijgend weer terug". Zijn boek wordt beschouwd als een eerbetoon aan de soldaten van toen. ''Zijn bronnen leggen hun soldatenziel bloot.''

Om 14.30 uur gaat de kerk open, DEK speelt vanaf 14.45 uur. Om 15.00 uur een woord van welkom door de burgemeester Giskes, een toespraak door Hylke Speerstra, afgewisseld met muziek door DEK. Aansluitend een toespraak door Aad Bakker en muziek van ensemble 'Dubbel en dwars'. Om 16.30 uur speelt DEK het Wilhelmus.

Eventuele vragen, ook aan de heren Bakker en Speerstra, kan men richten aan organisator Hans Bergamin, e-mail hansbergamin@hotmail.com.