Differentiatie kosten principeverzoeken

De gemeente brengt vanaf 2016 onderscheid aan in principeverzoeken voor een omgevingsvergunning. Dan wordt bekeken of een verzoek als eenvoudig, uitgebreid of complex moet worden beschouwd.

Dat heeft het college besloten. De kosten worden afhankelijk van de status die een principeverzoek krijgt toegewezen. Dat varieert van €535,72 tot €2142,84. Nu geldt voor het afhandelen van principeverzoeken nog een standaardtarief van iets meer dan vijfhonderd euro. Met een principeverzoek bekijkt het college op verzoek van de indiener of het zin heeft een omgevingsvergunning aan te vragen. In de praktijk is het ene verzoek echter niet het ander, waardoor het volgens het college soms aardig wat tijd kan kosten om antwoord te geven. Volgens de nieuwe systematiek wordt vanaf 1 januari acht uur gerekend voor een eenvoudig verzoek (€535,72), zestien uur voor een uitgebreid verzoek (€1071,24) en 32 uur voor een complex verzoek (€2142,84). Vooraf wordt ingeschat in welke categorie een verzoek valt. Volgens wethouder Frank Kingma kan de status, afhankelijk van de tijd die de afhandeling kost, later alsnog worden aangepast. De gemeente is wettelijk niet verplicht tot principeverzoeken. Het is meer een vorm van vooroverleg om te voorkomen dat iemand officieel een omgevingsvergunning aanvraagt, een hoop kosten maakt voor de leges en later alsnog te horen krijgt dat de aanvraag niet mogelijk is. Wat het college betreft blijven het principeverzoek en de zogeheten conceptaanvraag bestaan als vormen van vooroverleg in aanloop naar een omgevingsvergunning. De behandelwijze van een conceptaanvraag verandert niet. " De leges daarvan blijven ongewijzigd, namelijk 25 procent van de uiteindelijke totale leges van de aanvraag omgevingsvergunning." Bij bouwen bedragen de leges voor een omgevingsvergunning 2,3 procent van de bouwkosten met dit jaar een minimaal bedrag van €401,79.


Leeskring

De Tweede Leeskring Den Hoorn heeft plaats voor nieuwe leden. De leden komen eens in de maand bij elkaar om een boek te bespreken dat eenieder thuis gelezen heeft. De eerste avond van het nieuwe seizoen is maandag 14 september om 20.00 uur. De kosten bedragen circa €20,- per jaar, afhankelijk van het aantal deelnemers. Er is een maximum van zeven leden. Informatie en opgave bij Hetty Bergen, tel. 785002, 06-49804855 of ecbergen@telfort.nl. Den Hoorn kent ook al een Eerste Leeskring.