De kruising van de Bernhardlaan met de Sluyscoogh (links) en de Burdetstraat (rechts).
De kruising van de Bernhardlaan met de Sluyscoogh (links) en de Burdetstraat (rechts). Foto: Jeroen van Hattum

Wegen in Den Burg

gaan tijdelijk dicht

Delen van de Bernhardlaan en de Sluyscoog in Den Burg zijn de komende tijd afgesloten als gevolg van werkzaamheden aan het riool. Bewoners van de Mars en de Volmolen moeten daardoor tijdelijk omrijden.

Aannemingsbedrijf Tatenhove uit Oudeschild startte deze week met de eerste werkzaamheden in een deel van de Hallerweg bij de kruising met de Sluyscoogh. Vanaf komende maandag 24 augustus is de Sluyscoog tussen de Bernhardlaan en de Hallerweg zeven weken dicht. Dat betekent dat voertuigen daar tijdelijk niet meer overheen kunnen rijden om in of uit de Mars of bij de Volmolen te komen. Voertuigen van en naar De Volmolen moeten tijdelijk via de Hallerweg rijden. Fietsers en voetgangers kunnen wel via de Sluyscoog blijven gaan. "Er komt een oranje lawinegaas langs de werkzaamheden, zodat het duidelijk is waar je wel en niet kan komen", aldus Klaas van der Duim van Tatenhove.

Maandag 21 september wordt de Bernhardlaan afgesloten voor de rioleringswerkzaamheden. Die worden daar tot half november in vier fasen uitgevoerd. Eerst is het deel tussen de kruising Bernhardlaan/Sluyscoog en de bibliotheek aan de beurt, daarna het deel tussen de kruising en de rotonde Schilderend. De bestaande riolering wordt opgeknapt en er wordt een hemelwaterstelsel aangelegd voor de afvoer van regenwater. Dan wordt er nog alleen vuil water via de riolering afgevoerd. Regenwater gaat via het hemelwaterstelsel naar de vijver bij de Volmolen, vuil water naar de rioolwaterzuivering aan de Everstekoog.

Als de Bernhardlaan is gestremd, wordt verkeer in noordelijke richting van Den Burg vanaf de rotonde Schilderend omgeleid via de Wilhelminalaan en de Drijverstraat. Voor de Wilhelminalaan geldt dan tijdelijk eenrichtingsverkeer (van het Schilderend tot de Drijverstraat) en voor de Drijverstraat geldt tijdelijk een parkeerverbod. In de Burdetstraat wordt, zodra de kruising Sluyscoog/Bernhardlaan weer toegankelijk is, het eenrichtingsverkeer tijdelijk opgeheven. Dan is er op die manier beperkt verkeer tussen de Mars, de Volmolen en het centrum van Den Burg mogelijk. De stoep van de Bernhardlaan blijft tijdens de werkzaamheden toegankelijk.

Bij de kruising Bernhardlaan/Sluyscoog komen twee nieuwe zebrapaden. De weg wordt ter plekke wat breder en er komt geleiding voor het oversteken. Volgens de gemeente blijft het na het aanbrengen van de geleiding mogelijk met vrachtwagens een bocht te maken op de kruising. Daar waren vragen over tijdens een informatieavond van Tatenhove begin deze week met omwonenden over de werkzaamheden. In de Bernhardlaan worden bij de herbestrating rode stroken aangelegd waar fietsers straks overheen kunnen fietsen. Van der Duim liet weten dat de grondwaterstand ter plekke wordt verlaagd om de werkzaamheden uit te kunnen voeren. Het grondwater wordt later gebruikt bij het verdichten van de grond als de nieuwe rioleringspijpen en hemelwaterstelselbuizen zijn aangebracht. "Hang dus svp niet meteen aan de lijn dat er een leiding is gesprongen als je water voorbij ziet komen, het hoort zo." Volgens Tatenhove blijven aanliggende straten zoals de Tjakkerstraat en de Lieuwstraat bereikbaar voor hulpdiensten.