TV-presentator Ajouad El Miloudi en Klaas de Jong uit De Cocksdorp vormen een duo bij het EO-programma 'In de ban van de condor'.
TV-presentator Ajouad El Miloudi en Klaas de Jong uit De Cocksdorp vormen een duo bij het EO-programma 'In de ban van de condor'. Foto: EO

'We waren allebei competitief ingesteld'

Dolblij waren ze met hem. Op het nippertje kon vogelaar Klaas de Jong uit De Cocksdorp een jaar geleden invallen toen er opnames werden gemaakt voor het nieuwe TV-programma 'In de ban van de Condor' van de EO dat binnenkort op televisie is.

Een vogelaar die aan de TV-opnames zou meedoen, kwam toen onverwacht niet naar Texel, waardoor er op de dag van de opnames in allerijl een vogelaar op het eiland moest worden gevonden. Een noodkreet ging rond onder vogelaars op het eiland en die kwam ook bij Klaas terecht die eigenlijk een dag met zijn kinderen thuis zou zijn. "Nou had ik eerder al meegewerkt aan een televisieprogramma van de WDR, dus het leek me leuk hier ook aan mee te werken. Op het moment dat ik ja zei, meldde de productie dat er al iemand onderweg was om op de kinderen te passen en dat ze mij meteen kwamen ophalen. Mijn vrouw was ook zo flexibel dat het geen probleem was dat ik onverwacht minimaal twee dagen voor de televisie op pad ging." Klaas werd voor de opnames gekoppeld aan presentator Ajouad El Miloudi, bekend van onder meer de TV-programma's Puberruil en Willem Wever. Hij was afgelopen jaar ook een van de deelnemers aan 'Wie is de Mol'.

Aan het programma 'In de ban van de Condor', dat vanaf september op televisie is, doen negen bekende Nederlanders mee. Zij werden elk gekoppeld aan een vogelaar en moesten per duo opdrachten uitvoeren in het herkennen van vogels. Daarvoor werden de afgelopen tijd opnames gemaakt in Peru, Georgiƫ en diverse gebieden in Nederland. Klaas: "Als je het over vogels hebt, moet je uiteraard ook op Texel zijn en er wordt gelukkig een aflevering volledig aan het eiland besteed. Dat wordt de eerste aflevering" In het programma is onder meer te zien hoe de deelnemers met de TX10 van Den Helder naar Texel worden gebracht. Aan boord krijgen ze elk een camera waarmee foto's van zoveel mogelijk verschillende vogels moesten worden gemaakt. Klaas: "Die foto's kregen we op een tablet te zien, zodat we ze konden bekijken." In de jury zat onder andere Marc Plomp uit De Cocksdorp. Van hem zitten ook diverse opnames van vogels in het TV-programma. Tooske Ragas is presentatrice van het programma.

Een andere opdracht die de duo's op Texel kregen, was zo dicht mogelijk bij een vogel komen om die zo groot mogelijk op de foto te krijgen. Dat was makkelijker gezegd dan gedaan. Klaas en zijn partner hadden op een gegeven moment het geluk dat er een groep ganzen overvloog die Ajouad El Miloudi op de foto kon zetten. "Maar daarna was het afwachten wat de andere duo's ervan hadden gemaakt. Het voordeel was wel dat Ajouad en ik allebei nogal competitief waren ingesteld om het beste eruit te halen." De opnames werden grotendeels in de buurt van de Horsmeertjes en de Mokbaai gemaakt. Het nieuwe programma van de EO, geproduceerd door Eyeworks, is bedoeld om de kennis over vogels te vergroten. "De EO heeft een goede reputatie met natuurdocumentaires en dat is nu gekoppeld aan een spelprogramma zodat er een educatief programma is ontstaan." De laatst overgebleven deelnemers gaan met een vogelaar in het buitenland op zoek naar een echte condor. De Texelse aflevering is vrijdag 4 september vanaf 21.25 uur op NPO 1 te zien. De EO heeft alle afleveringen na Flikken Maastricht gepland met de intentie veel kijkers te trekken.